Na ŠTS sa v pondelok uskutočnil prvý deň pojednávania v kauze zmeniek
22 | 07 | 2019 I TASR

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa v pondelok prvýkrát pojednávalo v kauze televíznych zmeniek. V nej sú obžalovaní Marian K. a Pavol R., ktorí mali falšovať zmenky a mariť spravodlivosť. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta súdu predložil piatu zmenku, o ktorej sa doteraz nevedelo, obhajcovia Pavla R. namietajú nezákonnosť dôkazu a sťažujú sa na prípravné konanie. Pavol R. zo sporu obviňuje svoju niekdajšiu spoločníčku v televízii Markíza Sylviu Volzovú.


Na pondelkovom pojednávaní v kauze televíznych zmeniek predniesol prokurátor Šanta obžalobu, v ktorej tvrdí, že Marian K. a Pavol R. zmenky sfalšovali. K doteraz známym dôkazom pripojil aj údajnú piatu zmenku, ktorú podľa jeho slov získala polícia z operatívnej činnosti až po vznesení obžaloby. Tento dôkaz namietal obhajca obžalovaných Marek Para s tým, že nejde o originál zmenky.

Na otázku TASR odkiaľ má prokurátor zmenku, reagoval prokurátor tak, že sa nechce vyjadrovať k dôkazu, ktorý zatiaľ nebol na súde vykonaný, očakáva, že sa tak stane v najbližších pojednávacích dňoch. Na kritiku prípravného konania zo strany obžalovaného a obhajoby Šanta uviedol, že kritika je úplne prirodzená vec „a súčasť obrany každého obžalovaného. Súd obžalobu prijal a to je podstatná odpoveď na vašu otázku“.

Súčasťou kritiky prípravného konania je aj odmietnutie polície vypočuť bývalú manželku Pavla R. Vieru Ruskovú. Tá vie podľa Pavla R. dosvedčiť existenciu zmeniek. „Orgány činné v trestnom konaní v prípravnom konaní takýto dôkaz nepovažovali za potrebné vykonať,“ uviedol Šanta.

Obhajoba Pavla R. stojí aj na tvrdení, že vyrovnanie s Gamatexom vo výške 80 miliónov korún je „hlúposť do neba volajúca“ vzhľadom na to, že mala Markíza a jej licencia podľa neho oveľa vyššiu hodnotu. Riešením boli podľa neho zmenky, čo mal navrhnúť údajne zavraždený právnik Ernest Valko. Ten bol podľa slov Pavla R. právnym zástupcom Sylvie Volzovej. V tom istom čase bol Valko podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, čo by podľa obhajcu Markízy Daniela Lipšica znamenalo konflikt záujmov. „Nehrajme sa tu na spravodlivých a spravodlivejších,“ bola reakcia obžalovaného.

Na záver pondelňajšieho pojednávania položil prokurátor Šanta Pavlovi R. doplňujúcu otázku: "Počúvam pojmy slina, slintoš a slintoviny. Kto je slina alebo slintoš?"

ZVRAT V KAUZE MARKÍZY: Prokurátor predložil súdu piatu zmenku, ktorú prezentoval ako nový dôkaz
V Pezinku na ŠTS sa dnes začal proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom, ktorí sú obžalovaní z falšovania zmeniek. To, že prokurátor vytiahne eso z rukávu hneď prvý deň, však nikto nečakal. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Na to Rusko odpovedal, že nechápe, prečo sa o ňom takto prokurátor vyjadruje. Šanta odmietol špecifikovať, čo otázka znamená, obhajca Para ju namietal s obavou, že Šanta predvedie doteraz nepredložený dôkaz ako napríklad odpočúvania, čo Šanta nepoprel. Na otázku TASR, čo sledoval prokurátor touto otázkou, prokurátor odpovedal, že "pokiaľ z určitých dôkazov takéto pojmy vyplynú, tak musíme s týmito pojmami narábať ako známymi alebo neznámymi. Preto som kládol túto otázku na jediný vykonávaný dôkaz v dnešnom pojednávaní a to bol výsluch obžalovaného". Na otázku, či môžeme očakávať, že predloží napríklad SMS správy, ktoré by obžalovaného Pavla R. takto označovali, odpovedal, že takáto otázka je predčasná.

Po pojednávaní Pavol R. uviedol, že zaznamenal ochotu senátu pristúpiť na vykonanie dôkazov, ktoré podľa neho orgány činné v trestnom konaní ignorovali. "My sme predložili ľudí, ktorí vedia dokázať, že o tom vedeli. Dokonca nás videli, keď sme to podpisovali vo Fajn Clube (nachádza sa pri centrále TV Markíza, pozn. TASR.).

Pojednávanie bude pokračovať v utorok. Marian K. sa nezúčastní ani na jednom zo šiestich pojednávacích dní, avšak jeho obhajca zopakoval, že by sa rád zúčastnil za podmienky presunu pojednávania do Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Bratislave. Tam by podľa obhajcov mohol byť pripravený na výsluch. To im podľa nich nie je umožnené, pretože tvrdia, že je výsluchová miestnosť v ÚVV Leopoldov odpočúvaná.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".

Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám. Na súde svoju vinu odmieta. Ani prokurátor ani obžalovaní nepripúšťajú dohodu o vine a treste.

Začalo sa pojednávanie s Kočnerom a Ruskom v kauze miliónových zmeniek
Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal sledovaný proces, ktorý pritiahol pozornosť aj zahraničných médií. Otvorili kauzu údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe čelí podnikateľ Marian Kočner, ktorý sedí... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR-SITA