Hongkong: Demonštranti opäť vyšli do ulíc a zhanobili štátny znak Číny
21 | 07 | 2019 I TASR

Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc Hongkongu, a niektorí z nich zhanobili štátny znak Čínskej ľudovej republiky, v rámci protestov proti úradom pevninskej Číny, informovala agentúra AP.


 Demonštranti obsadili kľúčové oblasti, kde sídlia vládne a obchodné inštitúcie a neskôr sa presunuli ku kanceláriám, v ktorých má zastúpenie centrálna vláda vedená Komunistickou stranou Číny. Protestujúci podľa AP na budovy hádzali vajcia a bezpečnostné kamery postriekali farbou. Štátny symbol Číny nachádzajúci sa nad vchodom do budovy postriekali čiernym atramentom.

Čína: Počet mŕtvych po výbuchu v plynárenskom závode vzrástol na 15
Na päťnásť vzrástol počet mŕtvych po mohutnom výbuchu, ku ktorému došlo v piatok v plynárenskom závode v meste San-men-sia v stredočínskej provincii Che-nan. Ďalších 15 ľudí utrpelo vážne zranenia, informovala v nedeľu agentúra... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


Rozsiahle protesty sa v Hongkongu začali minulý mesiac. Vyvolal ich kontroverzný zákon o extradícii, ktorý by umožnil hongkonským úradom vydávať osoby podozrivé zo spáchania trestného činu orgánom v pevninskej Číne. Obyvatelia opakovane vychádzajú do ulíc, aby protestovali proti politike správkyne Carrie Lamovej.

Protestujúci Lamovú minulý víkend opäť žiadali, aby schvaľovanie sporného zákona o vydávaní páchateľov trestných činov do Číny nielen pozastavila, ale aj stiahla.

Demonštranti tento víkend zopakovali päť bodov svojho manifestu, v rámci ktorého žiadajú volebné právo pre všetkých obyvateľov Hongkongu, stiahnutie obvinení proti účastníkom protestov a rozpustenie hongkonskej Legislatívnej rady. Takisto chcú, aby zrážky medzi políciou a demonštrantami prestali byť označované za "vzburu".

Čína chce zvýšiť dovoz ruských sójových bôbov, čím zníži potrebu amerických plodín
Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že Peking a Moskva diskutujú o spôsoboch zvýšenia bilaterálneho obchodu, najmä zvýšením dovozu ruských sójových bôbov a iných poľnohospodárskych produktov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár