Trump vyhlásil, že zatiaľ neplánuje uložiť nové sankcie voči Turecku
19 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že neuvažuje o okamžitom uvalení akýchkoľvek nových sankcií voči Turecku po tom, čo pokračovala v obchode s Ruskom.


„Práve teraz na to nemyslíme,“ prehlásil Trump novinárom v Bielom dome, keď sa ho pýtali na ďalšie sankcie voči Ankare kvôli obchodu, ktorý pobúril americkú vládu a ďalej vyostril napätie medzi dvoma spojencami NATO.

Turecko by v skutočnosti mohlo čeliť určitým obmedzeniam, podľa zákona z roku 2017, ktorý dovoľuje Washingtonu potrestať akýkoľvek iný národ, ktorý sa zapája do obchodu so zbraňami s Ruskom, Severnou Kóreou a Iránom.

„Je to veľmi ťažká situácia, v ktorej sa Turecko nachádza,“ ďalej vyhlásil Trump, avšak zatiaľ sa zdá, že sa k sankciám neuchýli. Washington už uskutočnil jednu svoju hrozbu a vylúčil Turecko zo svojho programu F-35.

Turecké ministerstvo zahraničia v stredu vyhlásilo, že vylúčenie „ jedného z hlavných partnerov programu F-35 je nespravodlivé“, zatiaľ čo odmietlo obavy USA, že S-400 by oslabilo F-35. Tomu predchádza tvrdenie Washingtonu, že ruské systémy protivzdušnej obrany by mohli nejako získať informácie o „pokročilých schopnostiach amerických stíhacích lietadiel“.

Spojené štáty majú v skutočnosti voči Turecku aj záväzok, keďže Turecko už zaplatilo 1,4 milardy dolárov a dostalo štyri stroje, pričom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil USA za zlodejov.

Turecko vyzýva USA, aby obnovilo ich členstvo v programe „F-35“
Turecko nebralo vážne rozhodnutie USA o vyradení zo stíhacieho programu F-35, kvôli nákupu ruskej protivzdušnej obrany S-400. Teraz tvrdia, že to spôsobí trvalé poškodenie americko-tureckých vzťahov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár