ŠKANDÁL: V Belgicku sú jadrové zbrane!
16 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Verejne dostupný dokument Severoatlantickej aliancie potvrdzuje, že na území Belgicka sa nachádzajú americké jadrové zbrane. Podľa tlačovej agentúry Belga na túto skutočnosť upozornili frankofónne a flámske ekologické strany Ecolo a Groen.

Predstavitelia oboch strán pre denníky La Libre Belgique a De Morgen potvrdili, že jedna z verzií dokumentu NATO naznačuje prítomnosť jadrových hlavíc B61 na vojenskej základni Kleine-Brogel v provincii Limbursko pri hraniciach s Holandskom.

Belga v tejto súvislosti poznamenala, že federálna vláda a ministerstvo obrany zaujímajú rovnaký postoj k prítomnosti jadrových hlavíc na belgickej pôde: informáciu nepotvrdzujú, ale ani nevyvracajú.

Dokument, na ktorý sa strany zelených odvolávajú, je návrh správy Výboru pre obranu a bezpečnosť NATO, ktorý sa konal počas tohoročného jarného zasadnutia Parlamentného zhromaždenia NATO v Bratislave (31. mája až 3. júna).

Správa, ktorá je k dispozícii aj na internete, bola datovaná 16. aprílom a zaoberá sa otázkou "jadrového odstrašovania". Uvádza sa v nej, že v rámci NATO majú Spojené štáty rozmiestnené po Európe približne 150 jadrových zbraní, najmä jadrových gravitačných bômb B61. Tie môžu byť naložené do amerických lietadiel a lietadiel ostatných spojencov "s dvojitou kapacitou" (konvenčnou a jadrovou), čo je aj prípad stíhačiek typu F-16, ktoré vlastní Belgicko.

Jadrové bomby sú uskladnené v šiestich amerických a európskych vojenských základniach - Kleine-Brogel v Belgicku, Büchel v Nemecku, Aviano a Ghedi-Torre v Taliansku, Volkel v Holandsku a Incirlik (vysl. indžirlik) v Turecku.

Nová verzia správy bola zverejnená na internete minulý týždeň vo štvrtok. Na ňu sa odvoláva aj novozvolený poslanec belgického federálneho parlamentu Samuel Cogolati (Ecolo), podľa ktorého uvedený dokument Aliancie naznačuje tri veci: že na leteckej základni Kleine Brogel sa nachádzajú americké bomby B61, že v priebehu nasledujúceho desaťročia bude potrebné tento jadrový arzenál modernizovať, a to znamená, že súčasné bomby budú nahradené ešte silnejšími a presnejšími bombami typu B61-12.

V neposlednom rade podľa jeho slov správa NATO naznačuje, že stíhačky piatej generácie F-35 Lightning II, ktoré chce Belgicko zakúpiť od Američanov, sú schopné prevážať jadrové bomby B61- 12.