Karel Gott na eurobankovke? V daždi na ňu čakali stovky ľudí!
14 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Predaj pamätnej eurobankovky s portrétom Karla Gotta, pri príležitosti jeho 80. narodenín v pražskej predajni Supraphon Musicpoint, sa začal presne o 9:00.


Vo fronte v daždi čakali stovky ľudí. Kúpu bankovky si môžu spojiť s nákupom spevákových albumov, pri odchode mu môžu tiež napísať odkaz do návštevnej knihy. Pred začiatkom akcie polícia riešila odložený batoh pred predajňou, námestie dokonca kvôli tomu bolo oblepené páskou. Na mieste boli okrem niekoľkých policajných vozov aj pyrotechnici, hasiči či záchranná služba.

Pamätná eurobankovka vyvolala veľký ohlas medzi Gottovými priaznivcami. Už v sobotu večer čakali desiatky ľudí na námestí. Dnes ráno už fronta viedla aj cez Jungmannovú ulicu. Krátko pred oficiálnym začatím predaja začal kropiť dážď.

Britská polícia identifikovala podozrivého z úniu depeší
14 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Eurobankovku si fanúšikovia môžu kúpiť pri príležitosti jeho jubilejných 80. narodenín, bankoviek je dokopy 5000. Kupujú sa v dvoch výdajových automatoch. Okrem toho bude k 80 kusom eurobankoviek pribalené v komplete s boxom 15 CD Karel Gott - Single.

Bankovky sú zo stopercentného bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe skutočných eurobankoviek. Obsahujú aj niektoré ochranné prvky ako hologram či mikrotlač. Každý kus bude mať vlastné sériové číslo.

Jeden z najpopulárnejších českých spevákov začal oslavu jeho osemdesiatin krstom dvoch kompilácií - Najväčšie hity 1964-2019 a Single - 300 piesní z rokov 1962 - 2019. Gottove jubileum mal pôvodne sprevádzať narodeninový koncert v pražskej O2 aréne, no spevák ho užvpred časom zrušil, jeho hovorca Aneta Stolzová to zdôvodnila Gottovou oslabenou imunitou. Spevákovo životné jubileum bude sprevádzať autobiografická kniha, ktorá vyjde do konca roka.

Komentár Dmitrija Minina: Ako oživenie historických nárokov Rečipospolitej ohrozuje Ukrajinu
14 | 07 | 2019 | Dmitrij Minin (Fond strategickej kultúry), Preklad: Zuzana Perželová