SaS: Generálna prokuratúra v prípade kauzy Čistý deň zlyhala
Generálna prokuratúra (GP) SR v prípade kauzy Čistého dňa podľa SaS zlyhala a dopustila sa hrubej chyby. Strana tak reaguje na zastavenie vyšetrovania týrania klientov resocializačného centra, o ktorom v piatok (12. 7.) informovala TV Markíza. Podľa prokuratúry sa podozrenia z týrania nepreukázali a nejde tak o trestný čin.

"Tým, že Generálna prokuratúra SR odobrila záver, že vyšetrovaním sa týranie nepreukázalo, sa podľa nášho názoru dopustila hrubej chyby. Dôvodom je, že sa táto kauza stala hneď na začiatku politickou," myslí si predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová s tým, že "štátna mašinéria zlyhala".

GP SR v prípade kauzy Čistý deň dohliadala na vyšetrovanie a študovala závery polície vyše štyroch mesiacov. Jej rozhodnutie však podľa televízie nakoniec žiadny zvrat do kauzy neprinieslo. Týranie chovancov v Čistom dni, na ktoré upozornila opozičná poslankyňa Blahová, sa podľa televízie nepotvrdilo a spis pôjde do archívu. V zariadení sa však po vyšetrovaní potvrdili podozrenia zo sexuálneho zneužívania, jeden zamestnanec bol odsúdený a súd s ďalším pokračuje.

Čistý deň medzitým prišiel o akreditáciu a svoju činnosť ukončil. Stále ho podľa televízie vyšetrujú za možný podvod v súvislosti s dotáciami, ktoré počas svojho fungovania čerpal. V tomto prípade síce pôvodne trestné stíhanie zastavili, podľa generálneho prokurátora to však bolo predčasné a v máji preto prikázal vyšetrovanie obnoviť.