Kurzové rozdiely môžu predražiť dovolenku
13 | 07 | 2019 I TASR

Dovolenková sezóna sa naplno rozbehla. Návštevníci krajín, kde sa neplatí eurom, musia počítať s tým, že dovolenku môže predražiť aj kurzový vývoj. V tomto roku sa pre silnejúce meny menej oplatí dovolenka v Egypte, mierne sa predraží aj v Maďarsku či v Poľsku, informoval o tom analytik Across Private Investments Jakub Rosa. 


"Ak euro oslabuje, tovary, služby a čiastočne aj ceny zájazdov v zahraničí zdražejú, a naopak. V medziročnom porovnaní sa z hľadiska kurzového vývoja v najnavštevovanejších destináciách Slovákov najviac oplatí pobyt v Turecku a v Tunisku," tvrdí Rosa. Dovolenka v Egypte sa podľa analytika predraží v dôsledku posilnenia libry voči euru o deväť percent.

Okrem aktuálneho kurzového vývoja je pre dovolenkárov dôležitá aj výška cenovej hladiny a inflácia. "Na Balkáne sú zväčša ceny o niekoľko desiatok percent nižšie ako u nás, no v prípade chorvátskych vychytených letovísk treba siahnuť do vrecka hlbšie," dodal analytik.

Najväčšie kurzové rozdiely zo sledovaných turistických destinácií má turecká líra, ktorá pri inflácii 15,72 % medziročne oslabila o 22,81 %, zatiaľ čo oslabenie tuniského dinára voči euru o 7,04 % takmer vymazala inflácia na úrovni 6,98 %.

Astronauti po 50 rokoch priznali pravdu, po pristátí na Mesiaci urobili chybu, ktorou ohrozili Zem
Astronauti po 50 rokoch od pristátia Apolla 11 na Mesiaci priznali, že urobili zásadnú chybu. Mohli našu Zem vážnym spôsobom ohroziť. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh


Výrazné zdraženie egyptskej libry, ktorá sa voči euru medziročne posilnila o 9,2 %, ešte umocnila viac ako 14-percentná inflácia. O niečo viac ako vlani si dovolenkári priplatia aj v Rusku, kde dvojpercentné posilnenie sa rubľa sprevádza päťpercentné zdraženie tovarov a služieb.

Pri zájazdoch kúpených u cestovných kancelárií sa však aktuálne zmeny kurzov na cene výraznejšie neprejavia a môžu sa prejaviť najmä v porovnaní s minulým rokom.

"Cestovné kancelárie majú svoje kapacity zazmluvnené v dostatočnom predstihu a v podmienkach, aké boli platné v čase podpisov kontraktov, takže aj prípadný možný pokles lokálnych cien na ceny zájazdov nemá vplyv. Väčšinou sa kontrakty dohadujú v 'stabilných' menách, vo väčšine v eurách alebo amerických dolároch," uviedla generálna sekretárka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Jana Varinská.

Zásadné rozdiely preto pocítia najmä turisti, ktorí si zabezpečujú dopravu, ubytovanie a stravovanie sami. U všetkých dovolenkárov však platí, že sa kurzové rozdiely a inflácia podpíšu na ich peňaženkách pri kúpe suvenírov, darčekov či pri samostatných výletoch mimo predplatených služieb.

MS SR obhajuje zákon o starých exekúciách, reaguje tak na exekútorskú komoru
Rezort spravodlivosti reaguje na tvrdenia Slovenskej komory exekútorov, ktorá v piatok vyzvala občanov, aby si svoje dlhy vyplatili čo najskôr, s tým, že zastavenie exekúcie môže dlžníkovi v skutočnosti zvýšiť dlh. Ministerstvo spravodlivosti SR... Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | TASR