Konverzácie s Google Asistentom nie sú súkromné, počúvajú ich pracovníci spoločnosti
13 | 07 | 2019 I František Németh

Súkromie na internete už neexistuje pár rokov a veľa firiem o nás vie viac než naši najbližší. Svoje o tom vie napríklad taký Facebook, avšak čistý štít jednoznačne nemá ani Google. Ten najnovšie šokoval celý "tech svet," keď sa prevalilo, že konverzácie s Google Asistentom niesu súkromné ako sa tvrdí .


Ak ste si ako väčšina sveta doteraz mysleli, že pri zhováraní sa s Asistentom načúva vašim slovám len umelá inteligencia, mýlili ste sa. Ako píše The Verge, Google si platí vlastných zamestnancov na to, aby načúvali našim konverzáciám s umelou inteligenciou. Ich úlohou je následne prepísať to, čo bolo povedané do podoby, akej bude umelá inteligencia lepšie porozumie. Celý proces teda slúži na ďalšie vylepšovanie Asistenta, no to nič nemení na zásahu do súkromia používateľa.

USA: Facebook dostal rekordnú pokutu 5 miliárd dolárov
13 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


Hlasové príkazy, ktoré sú zadávané Asistentovi od Googlu, samé o sebe zväčša neobsahujú súkromné informácie. Nikto predsa neočakáva, že s umelou inteligenciou budeme klebetiť o známych či spomínať pred ňou miesto, kde sme zakopali tajný poklad. Napriek tomu niektoré informácie, ktoré s Asistentom zdieľame, nechceme hocikomu prezrádzať. Ide najmä o informácie týkajúce sa chúlostivých zdravotných či iných problémoch.

Ako ukazuje video od VRT NWS, zabezpečenie súkromných informácií nie je ani zďaleka dostatočné. Jeden pracovník spoločnosti totiž niekoľko nahrávok zverejnil. Celej situácii nepomáha ani to, že spoločnosť Google nebola k používateľom Google Asistenta úprimná. Na stránke o zásadách ochrany osobných údajov totiž o možnom počúvaní konverzácií reálnymi pracovníkmi nie je ani zmienka. Tým pádom nie je vylúčené, že sa za takéto zatajovanie informácií bude musieť Google čoskoro postaviť pred súd.

Scéna ako z akčného filmu! Člen Amerického komanda skočil na idúcu ponorku, ktorá v sebe viezla kokaín (VIDEO)
Tento hrdinský skutok pobrežnej hliadky, pripomínajúci akčný film, sa stal v Tichom oceáne. Išlo o ponorku pašerákov, ktorá prenášala drogy v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Marek Molnár