Demografická kríza sa blíži. Slovensko môže prísť až o štvrtinu obyvateľstva!
13 | 07 | 2019 I František Németh

Úplne nové štatistiky Eurostatu ukazujú, v akom stave bude Slovenské obyvateľstvo o 80 rokov - stratíme priemerne štvrtinu obyvateľstva.


Budeme starší a bude nás čoraz menší počet. Toto sú údajné vyhliadky Slovenska k roku 2100 podľa štatistík, ktoré publikoval Eurostat. V najbližších ôsmich desaťročiach tak postupne ubudne viac ako štvrtina obyvateľstva Slovenskej republiky.

Na začiatku nového storočia má mať Slovensko už iba 3,9 milióna obyvateľov, čo je o 1,6 milióna menej, ako má Slovensko teraz. Keby sme z tejto prognózy odstránili vplyv migrácie, úbudok je ešte väčší - dnešné číslo 5,5 milióna by kleslo omnoho rapídnejšie a naša krajina by tak mala už iba neuveriteľných 3,5 milióna obyvateľov.

Na dôsledok veľmi nepriaznivého demografického vývoja krajiny poukázala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť už dávno, konkrétne pri schvaľovaní dôchodkového stropu. Konkrétne náklady sú citlivé na starnutie obyvateľstva, a do roku 2068 sa podľa slov analytikov, ktorí sú prítomní v rade, zvýšia pravdepodobne o tri percentá HDP. Zisky ale vzrastú len o necelé pol percento HDP.

VO VÁŽNOM OHROZENÍ: Štát cez elektronické občianske preukazy umožnil ovládnuť počítače Slovákov
Držitelia elektronických občianskych preukazov a užívatelia aplikácie eID klient sa ocitli vo vážnom ohrození. Informuje portál DSL a Info.sk. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Roman Suchý (redakčný výber)


Experti Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied upozorňujú, že dôsledky starnutia budeme cítiť oveľa skôr, ako čakáme. Už v roku 2030 má byť na Slovensku o 265-tisíc ľudí menej, ktorí sú v produktívnom veku.

Ako správny "expert" teda vyhlásil, že jediným a pomerne rýchlym spôsobom riešenia tohto problému je iba rozsiahla migrácia. Podľa jeho slov presne ňou dokázali mnohé západné krajiny ako napríklad Nemecko, ktoré sa pokladá za jeden zo štátov s najstarším obyvateľstvom na svete, vyriešiť tento problém. Druhou, menej pravdepodobnou možnosťou je nárast pôrodnosti, čo však vôbec nie je jednoduché, plus je to podľa neho dosť nákladné.

Nemci si neželajú aby na poste predsedu Európskej komisie bola Ursula von der Leyenová
Nemeckí sociálni demokrati odoslali do európskej politickej skupiny dokument, v ktorom nazývajú Ursulu von der Leyenovú „neadekvátnym a nevhodným kandidátom“, na vedenie Európskej komisie, hlasovanie o jej nominácii má byť budúci... Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | Marek Molnár