Chcú novú migračnú krízu? Nemecko je pripravené byť lídrom v prijímaní migrantov, tvrdí Maas
13 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Nemecko by malo v EÚ podľa svojho sociálnodemokratického ministra zahraničných vecí Heika Maasa zohrávať pri prijímaní utečencov a migrantov vedúcu úlohu spoločne s tými štátmi, ktoré sú ochotné sa k nemu pridať. Maas to povedal v rozhovore pre denníky mediálnej skupiny RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) zverejnenom v sobotu, píše agentúra DPA.

"Pre záväzný mechanizmus prerozdeľovania (utečencov) potrebujeme spojenectvo tých, čo sú pripravení pomôcť," povedal Maas. "Teraz musíme napredovať s tými členskými štátmi, ktoré sú pripravené utečencov prijímať — a všetci ostatní sa môžu pridať," dodal. Nemecko je podľa jeho slov ochotné k tomu prispievať výrazným dielom a taktiež sa chce zaviazať k prijímaniu nemenného počtu zachránených migrantov.

"Dohoda o zachraňovaní (migrantov) v Stredozemnom mori už viac nemôže stroskotať na sporoch o ich prerozdeľovaní. S touto blokádou sa musí skončiť," povedal Maas. Začínať pri každej lodi nedôstojné dohadovanie sa o ľudských životoch podľa neho nemôže byť riešením.

Maas očakáva, že budúci týždeň sa partneri v EÚ v otázke rozhodovania o ďalšom osude migrantov, ktorých zachránili lode humanitárnych organizácií, posunú o rozhodujúci krok vpred. Vo štvrtok sa totiž v Helsinkách na túto tému uskutoční stretnutie ministrov vnútra a spravodlivosti členských krajín EÚ.

Bývalý rakúsky kancelár a šéf ľudovcov (ÖVP) Sebastian Kurz však iniciatívu šéfa nemeckej diplomacie odmieta. Prerozdeľovanie migrantov v Európe zlyhalo a "opäť sa diskutuje o myšlienkach z roku 2015, ktoré sa ukázali byť nerealizovateľné", povedal v sobotu Kurz.

Tento problém treba podľa Kurza riešiť tak, že sa pašerákom zoberie predmet ich činnosti, migranti sa budú vracať do domovských alebo tranzitných krajín a spustia sa iniciatívy pre stabilitu a hospodársky rozvoj Afriky.

"Nesmieme vysielať falošné signály a musíme za každú cenu zabrániť tomu, aby ďalší ľudia riskovali svoje životy nebezpečnou cestou cez Stredozemné more," uviedol Kurz.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) od začiatku tohto roku prišlo v Stredozemnom mori o život najmenej 682 migrantov, z toho 426 na ceste z Líbye do Európy. Minulý týždeň sa pri tuniskom pobreží potopila loď s 80 ľuďmi. Táto nehoda si doteraz vyžiadala 72 obetí.