Počet obetí z lodného nešťastia pri tuniskom pobreží stúpol na 58
12 | 07 | 2019 I TASR

Na 58 mŕtvych stúpol počet obetí z lode prevážajúcej afrických migrantov, ktorá sa minulú stredu potopila vo vodách Stredozemného mora pri brehoch Tuniska.


Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tuniského Červeného polmesiaca. K zverejneniu novej bilancie došlo po tom, ako tuniská pobrežná stráž našla vo štvrtok ďalších 38 tiel.

Podľa Červeného polmesiaca počet obetí však pravdepodobne presiahne 80, čím by sa tento prípad stal jedným z najhorších lodných nešťastí týkajúcich sa migrantov.

Preživší pobrežnej stráži minulý týždeň povedali, že na palube lode sa nachádzalo 86 ľudí.

Plavidlo sa potopilo neďaleko mesta Džardžís na juhovýchode Tuniska pri pokuse dostať sa z Líbye do Európy.

Tuniskí rybári zachránili na mieste štyroch ľudí, jeden z nich zomrel neskôr v nemocnici, uviedol minulý týždeň Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Západné pobrežie Líbye je hlavným východiskovým bodom pre migrantov smerujúcich do Európy. Ich počet však poklesol, odkedy Taliansko i Európska únia zintenzívnili podporu líbyjskej pobrežnej stráže.

Nemecko musí zabezpečiť návrat príbuzných bojovníkov IS zo Sýrie, rozhodol súd
Nemecká spolková vláda je povinná dopraviť naspäť do Nemecka príbuzných extrémistov, ktorí bojovali po boku organizácie Islamský štát (IS) na Blízkom východe. Správny súd v Berlíne o tom rozhodol v súvislosti s deťmi a ich matkami nemeckého pôvodu,... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | TASR