Komentár Antona Kanevského: Ruský plyn pre Európu a ukrajinský absurdistan
12 | 07 | 2019 I Anton Kanevský (Fond strategickej kultúry)

Anton Kanevský (Fond strategickej kultúry)


"Nord Stream 2" vo svetle ukrajinocentrizmu


Situácia na ukrajinskej politickej scéne sa opätovne vyostruje v súvislosti s projektom "Nord Stream 2". Svoj postoj k tejto problematike zaujal aj Vladimír Zelenský, ktorý vyjadril nádej, že „problém“ výstavby rusko-nemeckého plynovodu vyrieši Donald Trump v prospech Kyjeva.


Pozíciu Ukrajiny v týchto záležitostiach Západ ignoruje, posťažoval sa Zelenský. „Nás sa nikto nepýta. Merkelová, Macron, myslím si, nebudú mať dosah na pokračovanie výstavby „Nord Streamu 2“ ...nemôžu s tým nič urobiť“, dodal Zelenský. Bývalý ukrajinský herec a komik je presvedčený, že prezident Spojených štátov "vyrieši túto otázku v prospech Ukrajiny".


Vzápätí po Zelenského vyhlásení poskytol svoje vyjadrenie v rozhovore pre nemecké noviny Freie Presse aj ukrajinský veľvyslanec v Nemecku. Tvrdí, že ukrajinský potrubný systém postavený Nemcami je jedným z najväčších a najbezpečnejších na svete. „Môže prepraviť až 200 miliárd kubických metrov plynu za rok. V súčasnosti systém využíva menej ako polovicu zo svojej kapacity a to všetko kvôli Rusku. V roku 2018 sa prepravilo 86,8 mld. kubických metrov plynu“, zdôraznil Meľnik.


Bývalý premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk sa k tejto téme tiež musel vyjadriť. „Som kategoricky proti prístupom niektorých európskych krajín, ktoré umožňujú Ruskej federácii realizovať protiukrajinský a protieurópsky projekt a vybudovať „Nord Stream 2“, vyhlásil Jaceňuk. Ukrajina tak príde o príjmy z tranzitu plynu vo výške 2 miliárd dolárov ročne, viete si to predstaviť?... Ukážte mi vládu v EÚ, ktorá kompenzuje takéto straty ukrajinskému rozpočtu?“ napísal Jaceňuk na svojom Facebooku.


Bárskto si všimne, že vyhlásenie Zelenského, ktorý si myslí, že majiteľ Bieleho domu bude konať primárne v záujme Ukrajiny a Jaceňukovo presvedčenie o tom, že Európska únia by mala niečo kompenzovať Ukrajine je výplodom jedného z podivných psychologických komplexov. Aj tam, aj tu pozorujeme vtipný Ukrajinocentrizmus. Títo ľudia uverili, že všetko na svete sa točí, alebo by sa malo točiť v záujme Kyjeva, okolo nejakého dlhu, ktorý má Západ pravdepodobne voči Ukrajine.


Za žiadnych okolností nevedia pochopiť takú triviálnu vec, že Spojeným štátom ide len o to, aby rozbehli dodávky svojho drahého LNG do Európy a eliminovali ruského konkurenta s oveľa lacnejším potrubným plynom. Vôbec to nie láska k Ukrajine, ktorá poháňa Američanov k tomu, aby zmarili výstavbu projektu „Nord Stream 2“.


Rovnaký záujem, spojený s túžbou mať v rukách hybné páky, ktorými by zvyšovali tlak na Rusko a Európu, podnietil predchádzajúce americké vlády k podniknutiu krokov súvisiacich so vznikom protiruských režimov na Ukrajine. S ich pomocou mohli držať ruku na plynovom ventile medzi Ruskom a Európou. Ten istý záujem (len v opačnom garde) ženie Nemecko, napriek všetkým ťažkostiam a tlaku vyvíjaného spoza oceánu, obraňovať projekt „Nord Stream 2“.


Projekt “Nord Stream 2” má ekonomický charakter a je vzájomne výhodný pre obe strany - Rusko a Nemecko. Politika a podnikanie sú však úzko prepojené. Kupujúci vždy hľadá, kde je lacnejšie a predávajúci ako predávať drahšie. Obaja sa snažia znížiť náklady, a preto nemajú radi sprostredkovateľov. A ak sprostredkovanie skôr pripomína vydieranie? Ak je tomu tak, ako v prípade Ukrajiny, že sprostredkovateľ nielenže žmýka ceny za svoje služby, ale chce pre seba získať aj mimoriadne zmluvné podmienky? Takýchto sprostredkovateľov sa chcú zbaviť. Ak je záujem strany sa dohodnú na spolupráci, vzájomné vzťahy regulujú na základe uzatvorených zmlúv, v prípade, že si nájdu výhodnejšie možnosti, zmluvné strany si aj naďalej musia plniť svoje záväzky vyplývajúce z uzatvorených zmlúv a až potom sa môžu navzájom rozlúčiť. Počuli už na Ukrajine, že toto je civilizovaný biznis?


Kto si váži spoluprácu, mal by sa o ňu usilovať tým, že ponúkne oveľa výhodnejšie podmienky. Veď Ukrajina, hovorím o plynárenskej schéme, sa správala a naďalej sa v tejto otázke správa úplne odlišným spôsobom.


Takže páfos Arsenija Jaceňuka (vraj, kto bude kompenzovať Ukrajine straty, keď ruský plyn pôjde do Európy mimo Ukrajinu?!) je nemiestny a zároveň smiešny. Je to presne to isté, ako keby spoločnosť „Nokia“, ktorá nedokázala vyrobiť konkurencieschopný smartfón, požadovala kompenzáciu od spoločnosti „Samsung“, ktorá ju vytlačila z trhu. Absurdné!


Strašiť Európanov „stratou dôvery“ Ukrajincov (???) je absolútne hlúpe. Na Ukrajine opakujú jedno a to isté. Čo už, koniec koncov, to len urýchľuje proces na základe, ktorého by mali Ukrajinci pochopiť skutočný a nie fiktívny postoj Európy k Ukrajine.


Konfrontácia s ukrajinskou absurditou je aj kvôli nedávnemu (cca pred týždňom) vyhláseniu šéfa Gazpromu Alexeja Millera, v ktorom uviedol, že hranica, ktorá by zvrátila projekt „Nord Stream 2“ už dávno  a nenávratne pominula, neexistujú žiadne právne možnosti, ktoré by zastavili výstavbu plynovodu. Takéto vyhlásenia sa robia vtedy, keď si partneri (Rusko a Nemecko) navzájom dôverujú. Miller zdôraznil, že plynovod má byť hotový a uvedený do prevádzky podľa plánu do konca rok a chýbajúce povolenia od Dánska zatiaľ nie je kritickým. Dáni nemajú formálne právo zakázať výstavbu plynovodu cez svoju ekonomickú zónu, môžu len požadovať potvrdenie, že je v súlade s environmentálnymi predpismi. Napokon budú musieť udeliť súhlasné stanovisko, v opačnom prípade im hrozia multimiliardové žaloby. Svoju úlohu v tomto prípade zohrá aj pozícia hlavného obchodného a politického partnera Dánska, ktorým je Nemecko. 


Áno, ako  aj nedávno vyhlásil Sergej Prichoďko, prvý zástupca šéfa úradu vlády Ruskej federácie, Rusko je pripravené zachovať tranzit plynu cez Ukrajinu za podmienky spravodlivého urovnania sporov medzi Gazpromom a Naftogazom. Podľa jeho slov, ruská strana, vzhľadom na rastúci dopyt po energii v Európe podporuje diverzifikáciu dodávateľských trás prostredníctvom využívania ako novej, tak aj existujúcej infraštruktúry.


Problémy je možné riešiť, ak strany prejavia dobrú vôľu. Už však nebude možné zneužívať monopolné postavenie Ukrajiny v oblasti tranzitu plynu. Z toho aj plynie takéto hlúpe rozhorčenie vKyjeve.