Od “tichého zabijáka” až po “vražedný” MiG-35. Rusko získava Indiu na masívny nákup zbraní (FOTO, VIDEO)
09 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko ponúka celý rad najmodernejších zbraní, ktoré by sa mohli vyrábať priamo v Indii, vrátane pokročilého “zabijáka” a stíhačky piatej generácie. Indická armáda má tiež záujem aj o ďalšie zbrane.


Moskva je momnetálne v procese výberového konania na dodávku šiestich dieselelektrických ponoriek pre indické námorníctvo, povedal Vladimír Drozdov, šéf vládnej agentúry, zodpovednej za obchod so zbraňami. Ruská ponuka zahŕňa útočnú ponorku triedy Lada (známa aj ako Amur-1650), moderné podmorské plavidlo, určené na sprevádzanie lodí, ochranu námorných prístavov a vedenie prieskumných misií.


Ruský vojenský potenciál v 21. storočí budú definovať „Laserové zbrane“ (VIDEO)
Laserová technológia bude zohrávať kľúčovú úlohu vo vojenskej výzbroji Ruského národa, povedal dnes Vladimir Putin a ocenil „prvé praktické výsledky“ najmodernejšieho bojového laserového systému Peresvet. Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

Ak si India vyberie ponorku, ktorá je údajne jednou z najtichších vo svojej triede, nebude zostavená len pod ruskou licenciou a iba ruskými dielmi. Ponuka Ruska naznačuje, že ponorky môžu byť navrhnuté spoločne indickými a ruskými inžiniermi, ale postavené budú v samotnej Indii.




Amur - Lada
Amur je exportná verzia ruskej ponorky triedy Lada © RIA Novosti

India tak môže rozvíjať svoje vlastné know-how v oblasti vývoja a výroby zbraní a zároveň môže získať aj citlivé technológie, ktoré sa ostatné krajiny, produkujúce špičkovú vojenskú techniku, zdráhajú zdieľať, poznamenal Drozdov. Takto vytvorená spoločná indicko-ruská subdodávateľská spoločnosť by mohla byť ľahko využitá pre ďalší spoločný projekt nadzvukovej (hypersonickej) rakety “sea-skimming” (letiacej veľmi nízko nad hladinou mora, kvôli znemožneniu jej včasnej detekcie, pozn. red.) nazývanou BrahMos.




BrahMos
BrahMos © REUTERS


Najnovší ruský vrtuľník Mi-28 otestoval utajovanú protitankovú strelu (VIDEO)
Najnovšia verzia útočného vrtuľníka Mi-28 už otestovala najmodernejšu ruskú raketu, ktorá môže zasiahnuť a zničiť obrnený cieľ vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Ponorky nie sú jediným artiklom, ktorý má Rusko v ponuke. India sa môže stať absolútne prvým zahraničným majiteľom ruskej stíhačky Su-57, ktorá v súčasnosti prechádza záverečnými skúškami na ruských leteckých základniach.



Teraz sa Rusko chystá dodať 18 stíhačiek Su-30MKI indickým vzdušným silám (IAF), ktoré modernizujú svoju bojovú flotilu. Okrem toho, ruský MiG-35 je pripravený vstúpiť do užšieho výberového konania na dodávku 110 ľahkých stíhačiek IAF.


https://youtu.be/3q-1s-7hJqA

Správa prichádza na pozadí ďalších pôsobivých obchodov so zbraňami, ktoré Moskva už uzavrela s Novým Dillí. Práve v tomto roku si obe krajiny postavili spoločnú továreň na zbrane, ktorá rozbehne výrobu neuveriteľného množstva svetoznámej útočnej pušky Kalašnikov.


India tiež schválila dohodu vo výške 1,93 miliardy dolárov na vylepšenie staršej verzie hlavného bojového tanku T-90 na variant T-90MS. Balík vylepšení obsahuje vyšší stupeň ochrany, zvýšenú mobilitu a modernizované elektronické systémy.


Ruské letectvo dostalo prvý pár najnovších stíhačiek MiG-35 (VIDEO)
Ruská armáda dostala svoj prvý pár najnovších stíhačiek MiG-35. Správu priniesla ruská spravodajská agentúra TASS. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

V neposlednom rade India nakúpi z Ruska niekoľko sérií najnovších systémov protivzdušnej obrany S-400. Napriek tlaku USA zostala India v tomto ohľade pri svojom pláne a Rusko vyhlásilo, že ak prvé platby prebehnú do konca tohto roka, začne dodávať systémy už v roku 2020.