POZOR: "OBRIE KLIEŠTE" z Afriky migrujú ku nám do strednej Európy. Čo nám hrozí?
22 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Africké kliešte, ktoré dosahujú veľkosť až neuveriteľných 5 centimetrov, migrujú z južnej a východnej Európy ku nám do strednej. Máme mať strach?


Hyalomma marginatum je parazitom bežným hlavne u vtáctva, preto sa predpokladá, že ho práve oni priniesli do strednej Európy. "Minulý rok sa tieto kliešte objavili na území Nemecka, neďaleko českých hraníc. Pravdepodobne sa tam dostali vďaka vtákom. Tie však prenášajú iba lymfu, teda nedospelé kliešte. V Nemecku sa ale objavili veľké, dospelé druhy," vyjadril sa pre Blesk.cz epidemiológ Rastislav Maďar.

Komentár Eduarda Chmelára: Digitálna oligarchia môže byť nebezpečnejšia ako finačná
Boli časy, keď slogan „Pre ľudí“ používal Robert Fico. Jeho verný poslanec Ľuboš Blaha je síce presvedčený o jeho autentickosti až genialite, ale nie, toto nevymysleli kreatívci Smeru. Ešte pred ním používala slogan „S ľuďmi a pre ľudí“ Iveta... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Eduard Chmelár


"K tomu, aby sa tu udomácnili, majú dokonalé podmienky," podotkol Maďar. To, že migrujú do strednej Európy, zapríčiňujú práve vysoké teploty, ktoré v posledných dňoch zužujú našu krajinu. "Hyalomma marginatum nevyhľadávajú miesto s vysokou vlhkosťou, práve naopak. Jeho typickým prostredím sú savany, teda lokality s vysokou teplotou," hovorí Štátny zdravotný ústav.