Tel Aviv obviňuje Irán z jadrovej posadnutosti, sám však vlastní jadrové zbrane o ktorých odmieta informovať
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Izrael, ktorý bežne obviňuje Irán z pokusu získať jadrové zbrane a sľubuje, že na zastavenie Teheránu pri akomkoľvek pokuse získať ich, použije všetku svoju silu, si podľa najnovšej správy Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI) ponecháva svoj vlastný neohlásený jadrový arzenál odhadovaný na 80 až 90 hlavíc.


Vo svete existuje deväť krajín, ktoré disponujú v súčasnosti jadrovými zbraňami. SIPRI vo svojej novo vydanej ročenke hovorí o stave zbrojenia a medzinárodnej bezpečnosti, pričom konštatuje, že svetová zásoba jadrových zbraní sa znížila zo 14 465 na začiatku minulého roka na približne 13 865 v tomto roku. Správa odhaduje, že USA a Rusko si počas roka plnili svoje záväzky, v zmysle zmluvy o znížení počtu strategických zbraní  New START, podpísanej ešte v roku 2010.



Izrael, ktorého politikou je nepotvrdzovať, ale ani nepopierať vlastníctvo jadrových zbraní, má vo svojich zásobách 80 až 90 hlavíc, rovnako ako v predchádzajúcom roku.


Správa dodáva, že napätie medzi Iránom na jednej strane a americkým regionálnym spojencom Izraelom na strane druhej pokračuje. Benjamin Netanjahu, izraelský premiér, ktorý sa nedá ovládať, už roky vedie kampaň obviňujúcu Iráncov z neochvejných jadrových ambícií, bez ohľadu na dôkazy alebo ich nedostatok.


V roku 2012 izraelský vodca slávnostne predstavil na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN schému, v ktorej poukázal na pokrok Iránu pri získavaní jadrového materiálu s doslovnou červenou čiarou. Po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu, Izrael pritvrdil a svetu predstavil škujúci príbeh o odvážnej špionážnej operácii, ktorou sa podarilo získať tajné dokumenty Teheránu. Cieľom divadelného výstupu bolo dokázať hrozbu Teheránu, aj keď odborníci poukázali na to, že väčšina “odhalených” dokumentov je stará a veľmi dobre známa medzinárodným pozorovateľom v Iráne, ktorí o nich aj informovali.


Irán na to ostro zareagoval a povedal, že „žiadne divadelné vystúpenia nikdy nezmenia fakt, že v regióne je to práve Izrael, ktorý disponuje *tajným* a nedeklarovaným programom jadrových zbraní.”


Netanjahuov posledný úder na Irán prišiel minulý týždeň. Premiér uviedol, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA) oznámila, že Irán „urýchľuje svoj jadrový program“, čo naznačuje, že Teherán by mohol predstavovať hrozbu.


MAAE skutočne potvrdila, že Irán by mohol prekročiť limit uránových zásob stanovený jadrovou dohodou, tak ako to aj sám vyhlásil. Teherán vtedy uviedol, že tento krok bol reakciou na odstúpenie USA od jadrovej dohody, pred viac ako rokom.


Hlavný denník o tom informoval dňa 16. júna 2019


Rúhání: Irán nemôže uzavrieť dohodu sám so sebou.
Teherán bude aj naďalej pokračovať v plnení niektorých záväzkov vrámci vypovedane jadrovej dohody z roku 2015, ale nemôže v tom ostať osamotený, povedal iránsky prezident Hassan Rúhání. Čítať ďalej
16 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič