Pellegrini nás nenechá "vycicať". Chce pomôcť obciam, ktoré trápi šialený výskyt komárov
19 | 06 | 2019 I TASR

Predseda vlády SR Peter Pellegrini je pripravený pomôcť obciam na Záhorí postihnutých kalamitným výskytom komárov. Premiér o tom uistil po stredajšom rokovaní vlády.


Pellegrini priznal, že sa na neho obrátili viacerí starostovia obcí z okresu Malaciek. "Sme ochotní pomôcť," tlmočil za Úrad vlády SR, pričom sa odmietol púšťať sa do hodnotenia vhodnosti chemických postrekov.

RADÍME: Terorizujú vás komáre? Možno práve TOTO vám pomôže!
Aj vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad pomôže v boji proti komárom. Ak ich nie je možné vyprázdniť, je vhodné na hladinu umiestniť plávajúce fólie, polystyrénové dosky, prípadne naliať malé množstvo jedlého oleja. Odporúča to Úrad verejného... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave potvrdil na základe svojho orientačného monitoringu, že v povodí Moravy v okrese Malacky i niektorých častiach hlavného mesta dosahuje výskyt komárov vysoký až kalamitný charakter. Dotknuté obce i mestské časti sa môžu rozhodnúť, či využijú dezinsekčný zásah.

V utorok viacerí starostovia pre TASR potvrdili, že postreky chcú realizovať. „V súčasnosti je stav s komármi ešte horší ako v čase monitoringu hygienikov," povedal napríklad starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran. Postreky určite zrealizuje aj Záhorská Ves, v okolí obce Zohor, v mieste vytvárania stojatých vôd, chce postrek aplikovať aj starosta Zohoru Martin Zálesňák.

ČÍM VIAC PÁSIKOV, TÝM VIAC ADIDAS: Súd EÚ rozhodol, že verzia pruhov Adidasu nemá nárok na právnu ochranu
Európsky všeobecný súd v stredu rozhodol v dlhodobom spore nemeckej spoločnosti Adidas o ochrane jej loga v podobe troch pruhov. Podľa verdiktu konkrétna verzia pruhov nemá nárok na právnu ochranu. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Samosprávy o probléme informovali na začiatku minulého týždňa. Kritizovali Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. Predseda BSK Juraj Droba v tejto súvislosti zvolal krízový štáb, zároveň požiadal obce, aby sa obrátili so žiadosťou o monitoring na RÚVZ v Bratislave. Hovorkyňa kraja Lucia Forman pripomenula, že kraj intenzívne monitoruje potenciálne liahniská komárov v teréne a začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie a tiež poslanec BSK Andrej Kovarik označil minulý týždeň podnety na premnožené komáre za absurdnú hystériu. Podľa neho ide o bežnú situáciu, ktorá nastáva po povodniach. Pred žiadosťami o chemické postreky, ktoré majú i negatívne účinky, vyzval zamyslieť sa skôr sa nad individuálnymi možnosťami ochrany, používaním repelentov alebo sieťok na okná.

Ceny potravín v máji 2019 medziročne zdraželi o 3,9 %. Môže za to kapusta, cibuľa, petržlen či zeler
19 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR