USA musia vyvinúť „nový spôsob vojny“ alebo riskovať „porážku“ Ruska a Číny
13 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Vojenská pozícia Pentagonu, založená na dominancii po studenej vojne, už nebude fungovať proti novým ruským a čínskym stratégiám a musí byť urýchlene aktualizovaná. Píše sa v správe, ktorú v stredu zverejnilo Centrum pre novú americkú bezpečnosť (CNAS).


Podľa autora správy, Chrisa Doughertyho hrozí, že USA stratia svoju výhodu a môžu prehrať vojnu proti jednej z mocností. Amerika potrebuje „nový spôsob vojny. Prvýkrát za celé desaťročia je možné si predstaviť, že Spojené štáty môžu prehrať rozsiahlu vojnu s veľkou mocnosťou,“ varuje Dougherty.


USA sú podľa neho stále uväznené vo svojom „skostnatelom mentálnom rámci“ vojenských stratégií a operácií. Tak ako viedlo USA vojnu v Perzskom zálive v roku 1991, je teraz nanajvýš pravdepodobné, že Čína a Rusko by porazili USA v takto vedenej vojne. Tieto mocnosti totiž navrhujú nové stratégie a vyvíjajú nové zbrane. Vojenské operácie tak môžu nabrať úplne iný charakter, než tomu bolo doposiaľ.



Dougherty tvrdí, že Peking a Moskva „kompenzovali svoju relatívnu slabosť v porovnaní so Spojenými štátmi tým, že využili čas a geografiu vo svoj prospech“ a vyvinuli zbrane a stratégie na zacielenie zraniteľnosti USA, do tej miery, že by v prípadnom konflikte mohli dokonca poraziť USA a spojencov v prípadnej regionálnej vojne.


„Spojené štáty sú v súčasnom stave hlavne silou, ktorá prechádza obdobím rušivých zmien,“ a spôsoby vojen, ktoré sa viedli po skončení studenej vojny „už nebude fungovať“ v dnešnej dobe, píše sa ďalej v správe.


Z tohto bodu už neexistuje návrat do obdobia po skončení studenej vojny a americkej vojenskej dominancie. Súčasná vojenská koncepcia USA spočíva na základoch strategických a operačných predpokladov, ktoré boli výsledkom anomálneho historického obdobia nespochybniteľnej americkej vojenskej dominancie.Predpoklady pochádzajúce ešte z tohto obdobia sú teraz hlboko chybné alebo úplne neplatné a musia byť aktualizované."


Žiadna suma investícií do Pentagonu nepomôže, ak sa použijú na financovanie „chybných konceptov“. Bolo by to iba plytvanie finančnými zdrojmi a „obrovská stratená príležitosť na lepšie investície,“ napísal Dougherty.


Samotná predstava, že americká porážka je možná, by mohla pomôcť „rozlúštiť“ konšteláciu aliancií a partnerstiev, ktoré sú základom globálneho poriadku, ktorý Washingtonu prinášal prospech už od konca druhej svetovej vojny.


Dougherty na túto záležitosť upozorňoval už skôr a niektoré svoje postrehy zapracoval už aj do Stratégie národnej obrany z januára 2018, keď pracoval v Pentagone. Takisto pracoval v Centre pre strategické a rozpočtové hodnotenia (CSBA), bývalej americkej armádnej jednotky Ranger. V roku 2014 napísal pôsobivú esej o krátkozrakom zameraní na rýchle vojny v národnom záujme.


Nevedno aký vplyv bude mať jeho nová štúdia na rozhodovanie Bieleho domu. Administratíva Donalda Trumpa opakovane zvýšuje rozpočet Pentagonu a prisľúbila, že obnoví „vyčerpanú“ armádu. Pre vojenský think tank má však Trump len málo pochopenia. CNAS mal vo Washingtone značný vplyv ešte počas Obamovej administratívy, keďže ho tvoria najmä niektorí vplyvný veterání, ktorí v think tanku zastávajú vrcholové pozície riaditeľov a členov správnej rady.