Asia Times: USA sa rozhodli až moc neskoro uškodiť Číne!
08 | 06 | 2019 I Patrik Herber

Zvýšenie obchodných poplatkov z 10% na 25% v prípade čínskeho dovozu v hodnote 200 miliárd dolárov povedie v nasledujúcich troch rokoch k zníženiu HDP USA o 0,37%.


Zdá sa, že obchodná vojna medzi Čínou a USA spôsobila zatiaľ len nedostatočné škody americkej ekonomike, takže sa americký prezident Donald Trump rozhodol zvýšiť obchodné clá na dovoz z Číny v hodnote 200 miliárd dolárov z 10% na 25%, napísal denník Asia Times .

Trump tiež hrozil, že uloží clá na zostávajúci čínsky dovoz v hodnote 300 miliárd dolárov, ak mu Peking neponúkne dohodu, ktorá mu bude vyhovovať. Washington okrem toho zakázal dodávky telekomunikačných zariadení  Huawei a ďalších čínskych spoločností na americký trh. Čínske spoločnosti tiež strácajú možnosť kupovať čipy od amerických technologických spoločností, napísal Ken Moak pre časopis Asia Times.

Zdá sa ale, že Trump sa možno nakoniec nedočká podpísania dohody s Čínou, ktorá sa rozhodla odvetou stanoviť clá na dovozy zo Spojených štátov v hodnote 60 miliárd dolárov a sľúbila prijať ďalšie protiopatrenia. Americká ekonomika tak môže čeliť ďalším obrovským škodám.

Putinov vylepšený bombardér môže byť hrozbou pre americké námorníctvo
Modernizovaný bombardér Tu-22M3M s dlhým doletom bude pre americké námorníctvo nepríjemným prekvapením. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Väčšina dovozu z ČĽR je v skutočnosti vyrábaná americkými spoločnosťami pôsobiacimi v Číne. Pre krajinu, ktorej infraštruktúra sa naďalej rozpadá, počet bezdomovcov stále rastie a sociálne služby sú stále menej dostupné, je obchodná vojna to posledné, čo Spojené štáty potrebujú. Podľa štúdie uverejnenej Trade Partnership Worldwide (TPW) povedie zvýšenie obchodného cla z 10% na 25%, v prípade čínskeho dovozu v hodnote 200 miliárd dolárov povedie k zníženiu HDP USA o 0,37% v nasledujúcich troch rokoch. Zvýšenie cla tiež povedie k zániku 934 tisíc 700 pracovných miest a zníži priemerne každej americkej rodiny o 767 dolárov z príjmu ročne.

Keby sa Trump rozhodol prejsť od hrozieb k činom a uvalil cla na všetky dovozy z Číny, potom by americká ekonomika čelila rozsiahlim škodám. Podľa TPW by sa v tomto prípade HDP USA znížil o viac ako 1%, viac než dva milióny ľudí by prišlo o prácu a priemerne by každá rodina stratila viac ako 2 300 dolárov z príjmu ročne.

OMV kupuje podiel na ťažbe plynu od Gazpromu, výjde ich skoro miliardu eur
Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV zaplatí 905 miliónov eur ruskému Gazpromu za podiel 24,98 percenta na sibírskom ložisku zemného plynu. Podniky chcú spolupracovať aj na menších projektoch nákupu a predaja skvapalneného zemného plynu (LNG)... Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Na druhej strane Trumpova obchodná vojna poškodí nielen ekonomiku Spojených štátov a Číny, ale aj krajín, ktoré sú priamo alebo nepriamo spojené s americkými dodávateľskými reťazcami. Napríklad Apple iPhone bol vyvinutý v USA, ale inžinierske a projekčné práce boli vykonané v Japonsku, diely iPhoneu sú vyrobené v Južnej Kórei, Taiwane a na ďalších miestach, a finálna montáž sa vykonáva v taiwanskej továrni v Číne.

Dodávateľský reťazec bol vytvorený za účelom využitia výhod, ktoré by jedna alebo druhá krajina mohla ponúknuť. Každá jednotlivá krajina zapojená do dodávateľského reťazca rozkvitala. Každá krajina dostala kus svojho koláča, takže ich ekonomika naďalej rástla. Trumpová obchodná vojna však tieto dodávateľské reťazce narušila. To môžme prirovnať ku hádzaniu peňazí do odpadkov. V dôsledku toho sa tempo rastu ekonomík jednotlivých krajín, ktoré boli zapojené do dodávateľského reťazca, spomalilo.

Zrejme najhlúpejšie Trumpové rozhodnutie bol zákaz dodávok čínskych telekomunikačných produktov na americký trh a blokovanie dodávok amerických technologických spoločností do ČĽR. Huawei vlastní práva na niektoré komponenty spoločnosťou Nokia a Ericsson, ktoré sú potrebné na vytvorenie infraštruktúry 5G. Okrem toho môžu obe škandinávske firmy stratiť významnú časť svojho biznisu v Číne.

Podľa odborníka spoločnosti Jefferiesa Edisona Leeho, môže Nokia a Ericsson prísť až o 15% svojej obchodnej činnosti v Číne, pretože v plnej obchodnej a technickej vojne sa môžu čínskej telekomunikačnej spoločnosti - China Mobile, China Unicom a China Telecom - rozhodnúť v prospech spoločnosti Huawei. ZTE a ďalších tuzemských firiem.

Najväčšie straty však vzniknú americkým technologickým firmám. Apple môže stratiť čínsky trh, vďaka ktorému spoločnosť získava viac ako 25% svojich príjmov. Výrobca čipov Qualcomm by mohol v najbližších piatich rokoch prísť o viac ako 56 miliárd dolárov, pretože viac ako 60% tržieb spoločnosti závisí od dodávok do Číny. Podľa CNN len v roku 2018 Huawei vynaložil 11 miliárd dolárov na nákup produktov z tucta amerických spoločností. Aj keby Čína skutočne porušila pravidlá Svetovej obchodnej organizácie a tiež keby Huawei skutočne predstavoval hrozbu pre bezpečnosť Spojených štátov, potom má Peking právo brániť svoje záujmy. Akákoľvek obvinenia z používania "nekalých" obchodných praktík nie sú ničím iným ako špekuláciami Washingtonu, ktoré sú nevyhnutné na získanie domácej podpory boja proti Číne.

Spojené štáty sa okrem toho príliš neskoro rozhodli "dostať Čínu na kolená", pretože by sa museli uchýliť k úplnej hospodárskej vojne alebo dokonca k začatiu reálnej vojny. Samozrejme pre realizáciu druhého scenára nemusí mať ani USA dosť odvahy, keďže obe krajiny sú jadrové mocnosti s dostatočnými ekonomickými a vojenskými zdrojmi. Vojna povedie k zaručenému zničeniu nielen týchto dvoch krajín, ale celého sveta, dodali Asia Times.