Kryla polícia roky Vadalu? Všetko nasvedčuje tomu, že o ňom vedela od roku 2013
05 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Rozsiahla kontrola starých spisov a komunikácie s Talianmi našla pochybenia a dokonca aj možný trestný čin. Televízii Markíza to potvrdilo policajné prezídium.


Kontrolu nariadil ešte v apríli policajný prezident, potom, čo na rozpory upozornila talianska verejnoprávna televízia.

Informácie o tom, že slovenská polícia údajne už v roku 2013 vedela, že Antonino Vadala mal založiť na východe bunku kalabríjskej mafie, priniesla v apríli talianska investigatívna novinárka. Potvrdzovať to má aj správa Europolu, z ktorej reportérka citovala.

Strana Spolu má ďalší problém: Nové informácie k pozemkovej kauze primátorky Prievidze Macháčkovej!
Katarína Macháčková chce svoj pozemkový škandál čo najrýchlejšie upratať. Kauza sa naťahuje už mesiace. Komisia, ktorá ho rieši, sa snaží o detailné vyšetrenie. To sa ale Macháčkovej nepáči, tak isto ako členom zastupiteľstva, kde má väčšinu... Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Roman Suchý, Zuzana Vargová


Vadalu zatkli až vlani, v Taliansku čelí obvineniu z pašovania kokaínu, na Slovensku ho zas stíhajú pre podvody z agrodotáciami.

Za mrežami skončil až potom, čo o ňom vo svojom poslednom článku písal Ján Kuciak. Naša polícia ale odmietala, že by o prepojení Vadalu na mafiu mala v minulosti informácie. Nový policajný šéf však pre tieto nezrovnalosti nariadil rozsiahlu kontrolu spisov a komunikácie s talianskymi zložkami. Toto sú jej výsledky.

„Odbor kontroly prezídia Policajného zboru ukončil kontrolu so záverom, že okrem administratívnych pochybení mohlo dôjsť aj k spáchaniu trestného činu," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

O aký trestný čin ide a či z toho vyplýva, že polícia skutočne už pred šiestimi rokmi vedela, že Vadala tu založil bunku mafie, známe nie je. Polícia totiž k tomuto prípadu zatiaľ nemôže poskytovať ďalšie informácie.

Polčas rozpadu OĽaNO pokračuje: Poslanec Alan Suchánek odchádza do strany Spolu
Doterajší člen poslaneckého klubu OĽaNO Alan Suchánek mení politický dres. Vstupuje do mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia. Informovala o tom hovorkyňa strany Silvia Hudáčková. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Jasné tak nie je ani to, kto pochybil. Výsledky kontroly však už má na stole inšpekčná služba, ktorá v tejto veci zrejme začne trestné stíhanie.

To, že Taliani na východe Slovenska neboli pre naše orgány žiadnou neznámou, mala potvrdiť SIS. Tajná služba mala údajne Vadalu v hľadáčiku dlho a písala o ňom aj vo svojich správach.