Turecko prepustí zadržiavaného amerického vedca NASA v reakcii na F-35
30 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Bývalý vedec americkej NASA, ktorého Turecko uväznilo po neúspešnom prevrate v roku 2016, bol oslobodený. Jeho prepustenie prichádza uprostred váhavých rokovaní medzi Washingtonom a Ankarou v reakcii na komplikácie s nákupom stíhačiek F-35.


Serkan Golge, turecko-americký občan s dvojitým občianstvom bol uväznený pred viac ako dvoma rokmi,.


„Práve sme s ním telefonovali. Vracia sa k svojej rodine,“ uviedli New York Times. "Bol šokovaný."


Golge je bývalým výskumným vedcom americkej NASA, ktorý pracoval v Houstone v Texase. Počas návštevy svojej rodiny v južnom Turecku, v roku 2016 bol zadržaný. Stalo sa tak len niekoľko týždňov po neúspešnom pokuse o prevrat v krajine. Úrady vtedy uviedli, že Golge údajne pracoval pre tureckého klerika Fethullaha Gulena, ktorý je stále obvinený z plánovania neúspešného prevratu a Turecko ho označilo za teroristu.


Od neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016 bolo zatknutých približne 45 000 ľudí, vrátane novinárov, sudcov a zákonodarcov, čo mnohí označili za politické „čístky“.


Golge bol uznaný vinným na základe obvinení z terorizmu a turecký súd ho odsúdil na 7,5 roka vo väzení Iskenderun. Podľa amerického novinára, ktorý sa s ním stretol vo väzení, strávil niekoľko týždňov v samoväzbe.


Prepustenie Golgea bola "správna vec," povedal hovorca ministerstva zahraničia USA Morgan Ortagus novinárom v stredu. Nechcel však špekulovať o dôvodoch jeho náhlejo oslobodenia.


Washington a Ankara sú v súčasnosti zapletení do slovnej prestrelky pri nákupe stíhačiek F-35, ktoré USA odmietajú Turecku dodávať, ak budú vyzbrojované protiraketovou obranou z Ruska. Ankara uvažuje o nákupe ruského obranného systému S-400, ale Washington tvrdí, že systém nie je kompatibilný s existujúcou obrannou infraštruktúrou NATO.


Rozhodnutie Ankary o prepustení Golgea môžu súvisieť aj s nedávno prijatým Bipartisanským zákonom, ktorý na začiatku apríla predložili senátori Ben Cardin (D-Maryland) a Roger Wicker (R-Mississippi). Zákon vyzýva Turecko, aby prepustilo všetkých ostatných Američanov, ktorí boli neoprávnene zadržaní, ako aj troch väznených tureckých občanov, ktorí pracovali v diplomatických úradoch v USA.


Minulý rok v októbri Turecko prepustilo ďalšieho amerického občana, pastora Andrewa Brunsona, ktorý bol takisto medzi zatknutými po prevrate v roku 2016.