Bilderberg 2019: Kto príde a o čom sa bude diskutovať?
29 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Približne 130 svetových lídrov z 23 krajín, sa tento týždeň zúčastní zasadnutia skupiny Bilderberg 2019. Diskutovať sa bude o témach ako Rusko, Brexit a budúcnosť umelej inteligencie (AI).


Mimoriadne tajné stretnutie sa uskutoční od štvrtka do nedele vo švajčiarskom Montreux. Už notoricky známa skupina “mocných” ľudí tejto planéty, ktorá vznikla už v roku 1954, sa údajne zameriava na zlepšenie vzťahov medzi USA a Európou. Stretnutia Bildbergu, ako aj samotná skupina je zahalená tajomnými a konšpiračnými teóriami. Zoznamy účastníkov stretnutia nie sú zverejňované a rovnako nie je verejnosti prístupný ani obsah rozhovorov, keďže všetkým zúčastneným je zakázané prezradiť o čom sa diskutovalo.


Mnohí tvrdia, že skupina Bilderberg má omnoho zlovestnejší účel, ako iba upevňovanie medzinárodných vzťahov. Rôzne teórie sa uchyľujú ľavicovo orientovaným obavám, že cieľom skupiny je zaviesť večnú kapitalistickú nadvládu. Pravicoví teoretici zas vyjadrujú obavy zo snahy Bilderbergu o nastolenie svetovej nadvlády nazvanej “Nový svetový poriadok”.


Medzi pozvanými sa už tradične radia špičkoví politici, lídri podnikov, finančníci a akademici. Medzi potvrdenými účastníkmi 2019 sú niektorí silní titáni technologického priemyslu, vrátane CEO spoločnosti Google, Erica Schmidta, generálneho riaditeľa spoločnosti Microsoft, Satya Nadella, popredných bankárov z Goldman Sachs a Bank of England, ako aj generálneho riaditeľa spoločnosti Credit Suisse, Tidjanea Thiama. Chýbať nebudú ani významní svetoví lídri a bývalí politici, vrátane bývalého ministra zahraničných vecí USA, Henryho Kissingera a generálneho tajomníka NATO, Jensa Stoltenberga.


Na potvrdenom zozname hostí sa takisto nachádza poradca Donalda Trumpa, Jared Kushner a šíria sa aj chýry o osobnej účasti amerického ministra zahraničných vecí, Mikea Pompeoa. Ten by mal údajne vystúpiť v diskusii o aktuálnej situácii v Iráne aj so švajčiarskym ministrom financií Ueliom Maurerom, hoci ten sa v dostupných zoznamoch hostí neobjavuje. Švajčiarske ministerstvo financií takéto správy poprelo, ale je známe, že práve Švajčiarsko najčastejšie zastupuje záujmy USA v Iráne.


Dostupné body rokovania zahŕňajú témy ako Brexit, etika umelej inteligencie (AI), klimatické zmeny a udržateľnosť a budúcnosť vesmírneho prieskumu. Medzi voľné témy diskusných tém patrí aj Rusko, Čína, budúcnosť kapitalizmu a nebezpečie sociálnych médií. Stretnutia sa však konajú v súlade s pravidlami Chatham House, čo znamená, že všetci účastníci môžu slobodne priniesť akékoľvek informácie, ktorými disponujú, ale žiaden z účastníkov nesmie následne k takto získaným informáciám zverejniť ich zdroj alebo príslušnosť k akémukoľvek zdroju. Zmyslom tohto pravidla je, aby diskusia mohla byť otvorená, bez rizika, že diskutujúci budú postihnutí za to, čo v diskusi povedia. Zároveň sa neuskutočňujú žiadne hlasovania, nie sú stanovené žiadne mantinely a na takýchto zasadnutiach sa nevydávajú ani žiadne vyhlásenia.


Jeden zo zakladateľov skupiny, princ Bernhard z Holandska vysvetlil, že extrémne utajenie je potrebné, aby sa dalo vyhnúť „vážnym ekonomickým dopadom možných informácií prednesených na zasadnutiach, ktoré sú nevyhnutné pre zodpovedných a vplyvných vodcov, aby títo mohli riadiť svetové udalosti“.


V minulosti sa stretnutí Bilderbergu zúčastnili aj Bill Clinton (1991), David Cameron (2013), Bill Gates (2010), Prince Charles (1986), Jeff Bezos (2011, 2013), Margaret Thatcherová (1975, 1976) a 1986) a bankár David Rockefeller (2008, 2009, 2011).