Ukrajina čelí obvineniu zo zostrelenia lietadla MH17, nečakane práve z Holandska
25 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Ukrajina by mohla byť vinná za haváriu lietadla MH17 v roku 2014, uviedol Thierry Baudet, vodca politickej strany Fórum pre demokraciu. Tak isto vypovedal aj poslanec holandského parlamentu, v televíznej debate na RTL Nieuws.


Thierry Baudet si myslí, že správa JIT, ktorá sa zaoberá vyšetrovaním tejto katastrofy, je pochybná.

"Ukrajina je jedným z možných páchateľov tohto útoku. Mám pochybnosti o vyšetrovaní JIT," zdôraznil v debate Thierry Baudet.

"Toto je najhorší bod tejto rozpravy," reagoval Marko Rutte, holandský premiér.

Takmer zakaždým, keď JIT zverejnil niektoré zo svojich zistení, Rusko rýchlo zareagovalo spochybnením nezávislosti Ukrajiny. Podľa Baudette je na sudcovi, aby rozhodol, kto je zodpovedný za katastrofu MH17, a nie na politikoch, ktorí sa snažia predvídať výsledok.

Malajský Boeing 777, ktorý letel z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil 17. júla 2014 v blízkosti Donecka. Na palube bolo 298 osôb, ktoré zomreli. Kyjev obvinil z katastrofy opolčencov, ktorí to odmietli s tým, že nemajú prostriedky na to, aby mohli lietadlo zlikvidovať v takej nadmorskej výške.

Medzinárodná vyšetrovacia skupina JIT, tvorená Austráliou, Holandskom, Malajziou, Belgickom a Ukrajinou - pri vylúčení Ruska, pred časom predložila priebežné výsledky vyšetrovania.

Odborníci tvrdili, že Boeing bol zostrelený raketovým systémom Buk, ktorý patril k 53. ruskej protilietadlovej raketovej brigáde z Kurska. Naopak ruské údaje naznačujú, že k zostreleniu MH17 došlo z pozície ukrajinskej armády, ktorá mala v tom čase k dispozícii práve tento systém Buk a uvedený typ striel.