Spojenci tlačia na Trumpa. Musí uznať, že globálne otepľovanie ohrozuje Arktídu
07 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Krajiny Arktickej rady sa musia postaviť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho popretiu zmeny klímy, vyzval The Guardian. Pozícia Spojených štátov totiž ohrozuje obyvateľov, flóru a faunu Arktídy.


Stále viac ľudí na celom svete chápe nebezpečenstvo globálneho otepľovania, ale pochopiť a konať nie je vôbec to isté, napísal Guardian. Publikácia vyzvala k rozhodnému odmietnutiu "hanebných" pokusov  Donalda Trumpa o sabotáž iniciatív krajín Arktickej rady, ktoré sa stretnú tento týždeň vo Fínsku.

Arktída je obzvlášť citlivá na zmenu klímy a ohrieva sa asi dvakrát rýchlejšie ako zvyšok planéty. Medzi účinky globálneho otepľovania patrí topenie ľadu, permafrostu a erózia pobrežía, ktorá ohrozuje miestnych obyvateľov.

V tomto prípade, podľa nedávnych štúdií, emisie metánu a oxidu uhličitého v dôsledku topenia permafrostu významne urýchlia globálne otepľovanie, ktorého škody budú činiť 70 biliónov dolárov.

ABSOLÚTNY ŠOK: Kotlebovci sú lídrom opozície, so 14 percentami, tvrdí nový prieskum AKO
Ak by sa parlamentné voľby konali na prelome apríla a mája, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 19,1 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR by tak mal 30 kresiel. Druhé miesto by obsadila Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) so ziskom 13,9 percenta... Čítať ďalej
07 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Podľa prognóz OSN je nárast teploty v arktickej zime o 3-5 °C do polovice storočia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou neodvratný, aj keď sa budú dodržiavať ustanovenia Parížskej dohody o klíme.

Ako uvádza Guardian, väčšina členov Arktickej rady, rovnako ako zástupcovia domorodého obyvateľstva, uznávajú potrebu naliehavých opatrení. Spojené štáty sa však snažia v každom smere brániť pokroku.

Zástupcovia USA sa snažía zabrániť akýmkoľvek zmienkam v rokovaní o zmene klímy v dokumentoch. Okrem toho bránia akémukoľvek odkazu na Parížsku dohodu, z ktorej Trump odstúpil ešte v roku 2017. Hoci americká pozícia časom zmäkčila, nie je jasné, s akými rozhodnutiami môže na schôdzku prísť.

Napriek skutočnosti, že Trump hovorí, že neverí v zmenu klímy, chce, aby americké spoločnosti využívali obrovských zásob ropy a plynu, čo je možné iba vďaka topenia ľadu. Guardian poznamenal, že "toto je sľubná "bonanza", na ktorú chamtivo pozera Rusko a Čína".

Práve otázka ruských a čínskych investícií sa stane prioritou ministra zahraničia Mika Pompea na nadchádzajúcom summite.

The Guardian však nazýva zvyšujúcu sa konkurenciu veľkých mocností "naliehavejším globálnym klimatickým problémom". V tomto týždni musia krajiny Arktickej rady požadovať, aby sa Spojené štáty "vrátili k realite alebo zlyhajú".