Putin: Bez tranzitu z Ruska nebude mať Ukrajina ani "reverzný" plyn!
29 | 04 | 2019 I Peter Králik/TASS

Ruský prezident Vladimir Putin poznamenal, že priame dodávky plynu by boli pre Kyjev oveľa lacnejšie.


V prípade straty tranzitu plynu z Ruskej federácie nebude Ukrajina schopná organizovať svoje virtuálne reverzy, a pritom priame dodávky budú stáť Kyjev dvakrát viac, povedal v Pekingu novinárom ruský prezident Vladimir Putin. Informuje agentúra TASS

"Koniec koncov, Ukrajina prijíma plyn dvakrát drahšie, než by ho mohla získať," povedal Putin. Pripomenul, že skôr ruská strana povedala predstaviteľom ukrajinskej opozície Viktorovi Medvedčukovi a Jurijovi Bojkovi, že pri prechode na priame dodávky by cena plynu pre Kyjev bola najmenej o 25 % nižšia.

Ruský líder poznamenal, že počas uplynulých rokov vzrástli sadzby za teplo na Ukrajine elektrinu o 1,4 tisíc percent, a u elektriny podľa jeho názoru o tisíc percent. "Reálna životnú úroveň padá, katastroficky klesá," poznamenal.

"A ak nebude žiadny tranzit? Rozumejte, že potom nebude žiadny "reverz". Koniec koncov, reverz je virtuálny, "povedal Putin a vysvetlil, že plyn Kyjeva je vedený potrubím ešte z čias sovietskych časov" v obvyklom režime ", ale potom" je napísané na papieri, že je to reverz ". "To je tak vážna otázka, a oni robia hlupákov, sú zapojení do nejakej politickej hádky - namiesto premýšľania o obyčajnom občanovi Ukrajiny, ktorý žije so súčasnými obavami a musia platiť neprimerané ceny za všetky tie politické spory," zdôraznil ruský prezident.

Zároveň dodal, že neexistuje pochybnosť, že Rusko splní nielen svoje povinnosti dodávať zákazníkom plyn ako cez plynovody, tak rastúcim objemom skvapalneného plynu (LNG).

Upozornil, že dodávky LNG sa vo veľmi krátkej dobe zdvojnásoboli a ambíciou Ruska je produkovať 100 miliónov ton ročne.