Čaká nás cenzúra médií? Koaličný poslanec to odmieta
28 | 04 | 2019 I TASR

Hlavnou úlohou novinárov je podľa poslanca SNS Karola Farkašovského informovať. Dodáva, že sloboda médií nemôže byť bezmedzná. Farkašovský hovoril v diskusnej relácii televízie TA3 V politike o slobode novinárov a o novele tlačového zákona, ktorá má opäť zaviesť právo na odpoveď pre politikov. Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová právnu normu odmieta, hovorí o snahe koalície cenzurovať médiá. Farkašovský to odmieta.


"To, čo sa chystá momentálne na všetkých serióznym novinárov, je to, že im nasadíte náhubok, a to rok pred parlamentnými voľbami," vyhlásila Ďuriš Nicholsonová. Právo na odpoveď pre politikov je podľa poslankyne zbytočné, politici majú totiž, ako tvrdí, dosť prostriedkov, ako sa brániť voči nepravdám v médiách.

"My už dnes máme páky na to, ako sa brániť. Je nebezpečné ísť cestou cenzúry. Novinárov musíme nechať robiť si svoju prácu," povedala s tým, že zákon je absurdný. Umožní podľa nej politikom zahlcovať médiá rôznymi odpoveďami. Ďuriš Nicholsonová tiež kritizuje likvidačné pokuty pre médiá. Poslankyňa verí, že ak zákon prejde, po voľbách prídu zodpovedné strany, ktoré ho zrušia.

Exekučná amnestia podľa návrhu Sme rodina by bola nespravodlivá, tvrdí Gál
Riešenia pre ľudí v exekúciách by mali byť spravodlivé, plošné odpustenie dlhov by bolo morálnym hazardom. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil minister spravodlivosti Gábor Gál. Reagoval tak na vyjadrenia poslanca parlamentu Milana... Čítať ďalej
28 | 04 | 2019 | TASR


Farkašovský zdôrazňuje, že médiá nemajú uvádzať nepravdy a novelizáciu zákona obhajuje aj tým, že treba prevenciu. Odmieta invektívy politikov voči médiám, ale tiež urážky zo strany médií voči politikom. "Som za slobodu novinárov, ale novinári musia písať zodpovedne," vyhlásil.

Rovnako vyčítal novinárom, že sa na tlačových konferenciách pýtajú aj otázky, ktoré sa netýkajú témy konferencie. "Témy sa miešajú, potom sa vytvára neistota," uviedol. Rovnako sa sťažoval na to, že médiá napríklad z rokovania parlamentu radšej zverejnia 'pikošku z rokovania' ako samotnú tému zasadnutia.

Farkašovský jasne nepovedal, či už je SNS naisto rozhodnutá podporiť novelu tlačového zákona. Stopercentné rozhodnutie bude podľa neho až pri hlasovaní v parlamente. Poslanec si zároveň myslí, že Slovensko by potrebovalo jeden nový komplexný mediálny zákon, ktorý bude zastrešovať všetky médiá aj sociálne siete.