Prezident Južnej Kórey vyjadril ochotu uskutočniť ďalší summit s KĽDR
15 | 04 | 2019 I tasr

Juhokórejský prezident Mun Če-in v pondelok vyhlásil, že je pripravený na štvrtý summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Reagoval tak na Kimovu ochotu pokračovať v rokovaniach s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Informovali o tom v pondelok svetové agentúry.


Mun Če-in zdôraznil, že miesto a formát summitu nie sú dôležité. Ide predovšetkým o "konkrétne a vecné diskusie". "Len čo bude Severná Kórea pripravená, verím tomu, že obe Kórey sa znova stretnú na ďalšom summite," dodal.

Išlo o prvé oficiálne slová juhokórejského prezidenta na adresu Severnej Kórey od februárového summitu Trump-Kim, poznamenala agentúra AP.

Vyjadrenia Mun Če-ina prišli po tom, ako Kim Čong-un počas víkendu ostro kritizoval diplomatickú úlohu Južnej Kórey a vyslovil požiadavku, aby Soul viac podporoval pozíciu Severnej Kórey, a nie postoj Washingtonu.

Mun Če-in a Kim Čong-un sa vlani stretli trikrát. Južná Kórea hrala takisto sprostredkovateľskú rolu v rokovaniach o jadrovom odzbrojené KĽDR medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Neúspech februárového summitu Trumpa a Kim Čong-una priniesol pochybnosti, či je Mun Če-in diplomatickým katalyzátorom, poznamenala AP.

Prvý summit Trump-Kim sa konal vlani júni v Singapure. Podarilo sa na ňom dohodnúť všeobecne formulovaný prísľub denuklearizácie Kórejského polostrova, celý proces sa však neskôr zasekol na otázke, ako tento ambiciózny cieľ reálne dosiahnuť.

Druhý summit Trump-Kim, ktorý sa konal 27. a 28. februára vo vietnamskej metropole Hanoj, sa skončil predčasne. Americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca žiadal úplné zrušenie amerických sankcií voči KĽDR.