Lavrov: Západ zabráni vyšetreniu zločinov bombardovania Juhoslávie
23 | 03 | 2019 I Peter Králik

V bývalej Juhoslávii si NATO vyskúšalo vojenský experiment. Akcie NATO v Juhoslávii boli spojené so snahou Aliancie postupovať smerom k ruským hraniciam, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. NATO zaútočilo aj na civilný vlak. Udalosti sa podľa neho zhodovali s obdobím, kedy „Washington usúdil, že vyhral studenú vojnu, Sovietsky zväz zmizol, Rusko bolo slabé a v presvedčení, že sa chce pripojiť k západným demokratickým procesom".


„Washington mohol mať pokušenie dostať situáciu na celom svete pod svoju kontrolu, odkloniť sa od zásad harmonizácie prístupu k medzinárodným problémom na základe Charty OSN a vyriešiť všetky vznikajúce otázky tak, aby dominoval vo všetkých regiónoch sveta. Samozrejme, že história bola bezpochyby spojená so snahou posunúť NATO na východ, bližšie k hraniciam Ruskej federácie. Nasledujúci vývoj udalostí to dokazuje,“ povedal Lavrov v rozhovore pre televízny kanál NTV pri príležitosti 20. výročia začiatku bombardovania Juhoslávie silami NATO.

V roku 1999 nastal ozbrojený stret albánskych separatistov z Kosovskej oslobodeneckej armády, srbskej armády a polície. To viedlo k bombardovaniu federálnej republiky Juhoslávie (v tej dobe pozostávajúcej zo Srbska a Čiernej hory) vzdušnými silami NATO, ktoré sa udialo napriek ignorovaniu pozície Rady bezpečnosti OSN.

Podľa ruského ministra zahraničia bola celá akcia NATO vyprovokovaná dezinformáciami, ktoré sú celkom dobre zdokumentované (napr. vraždenie v Račaku, kde podľa všetkého albánski separatisti prezliekli mŕtvych kolegov za civilných obyvateľov ako dôkaz srbských ohavností). Hmotné škody sa podľa rôznych zdrojov odhadujú na 30 až 100 miliárd dolárov.

Navyše je jasné, že NATO použilo zbrane s ochudobneným uránom, ktorý sa v miestach bombardovania prejavuje zvýšeným výskytom rakoviny u obyvateľstva.

Letecké útoky NATO pokračovali od 24. marca do 10. júla 1999. Presný počet obetí nieje doposiaľ známy. Podľa odhadov srbských orgánov zomrelo počas bombových útokov asi 2,5 tisíc ľudí, vrátane 89 detí a ďalších 12,5 tisíc ľudí bolo zranených.

„Zdá sa mi, že Západ robí všetko preto, aby zabránil vyšetrovaniu možného porušenia medzinárodného práva velením NATO počas bombardovania Juhoslávie." uviedol Lavrov v odpovedi na príslušnú otázku NTV.