Tím Vallo doslova okradol mesto Bratislava o 150 000 eur v prospech Trnku z Esetu
22 | 03 | 2019 I Spracovala: Aneta Leitmanová

Róbert Puk  -projektový pracovník o.z. Projekt fórum, ktorý predtým pracoval pre rôzne média, Slovenský rozhlas, Hospodárske noviny, Roľnícke noviny so zameraním na životné prostredie, si vo svojom najnovšom blogu kladie zásadnú otázku:



"Bude primátor Bratislavy Matúš Vallo poslúchať svojich sponzorov?"




"Nie, že bude. Už ich poslúcha", odpovedá jedným dychom Puk na túto otázku. Podľa neho  bratislavské marcové mestské zastupiteľstvo to len potvrdilo. Preberala sa totiž žiadosť Miroslava Trnku z novej deveperskej skupiny Trnka-Paško-Hrubý. Alebo jednoducho ESET.


Puk podrobnej vysvetľuje aj o čo ide:


"O čo konkrétne vlastne ide? Miroslav Trnka požiadal mestské zastupiteľstvo, či by mu neumožnilo cez pozemok, ktorý je vo vlastníctve hlavného mesta Bratislavy zriadiť vecné bremeno. A to za jednorazovú odplatu 753,56 eur (zníženie o 50 percent zo všeobecnej hodnoty podľa rozhodnutia). Vraj pre lepší prístup k jeho pozemku, ktorý je na konci ulici. Aby mohol v budúcnosti na pozemku stavať.

Ak si pozriete materiál poviete si, veď ide len o 33 metrov štvorcových a nejde o predaj, ale len o vecné bremeno. Nie je to celkom tak. Treba sa pozrieť na katastrálnu mapu daného územia s celým situačným plánom. Naozaj to nikoho v Tíme Vallo nenapadlo?

Všetci poznáme ESET ako IT firmu, ktorá sa posledné roky inštaluje do úlohy tých najspravodlivejších. Ja sa na nich pozerám ako na partiu, ktorá pre mňa podozrivo skupuje pozemky v Bratislave. A naozaj ich nie je málo. 

René Skalný: ESET a úsvit digitálnych oligarchov - I.časť
Pomenovanie “oligarcha” má pôvod v gréčtine a znamená vládu (naj)bohatších a preto najvplyvnejších osôb v štáte. V našich končinách je zvykom týmto slovom označovať ľudí, ktorým sa po zmene režimu podarilo dostať k obrovským majetkom doslova zo dňa... Čítať ďalej
20 | 02 | 2019 | René Skalný


Nový minideveloper Paško kúpil pred nedávnom od ministerstva vnútra - ešte za éry Roberta Kaliňáka - lukratívny areál bývalej nemocnice ministerstva vnútra aj s celým areálom vrátane parku, ktorý mieni prestavať. Vlastne už začal. Prvé čo urobil, v parku vyrúbal takmer všetky stromy. Vraj tam bude podzemné parkovisko? Jeho druhým krokom bolo uvalenie vecného bremena na Pisztoryho palác vo vlastníctve mesta a v správe Starého Mesta. Až tak, že si dal zo Štefánikovej ulice cez dvor zaviesť kanalizáciu. Dva mesiace bola Štefánikova ulica rozkopaná - podotýkam rok po jej vyasfaltovaní a palác nefukčný. Toto si "vybavil" cez Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, áno ešte v marci 2018. Nemusím vám hovoriť, že vecné bremeno rapídne znižuje trhovú hodnotu paláca. A to nie je všetko, Paško postupne skupuje pozemky pod bratislavským Vtáčnikom na miestach zanedbaných vinohradov. V súčastnosti tam vlastní 8905 metrov štvorcových. Bude tam pestovať vinič? Pochybujem. Veď pri pohľade z Račianskej ulice možno vidieť, ako na nádherných pozemkoch bývalých vinohradov vyrastajú nové Dlhé Diely. Viem, že na výstavbu bude potrebovať záväzné stanovisko mesta k investičnej činnosti. A to vydáva magistrát. Bojím sa len, že to dopadne tak, ako si myslím.

Ale späť k Miroslavovi Trnkovi. K jeho pozemku na konci Břeclavskej ulici vedie komunikácia, ktorá zatiaľ nie je vyasfaltovaná, je súkromná a spoluvlastníkom je Miroslav Trnka. Jeho pozemok susedí s ďalšim jeho pozemkom, kde už má vybudovaný dom s prístupom z Novosvetskej ulice. A ďalej: Miroslav Trnka má skúpených 25 pozemkov v lokalite Slavína o rozlohe 13 084 metrov štvorcových.
Viac si môžete prečítať na blogu SME s názvom: "Bude primátor Bratislavy Matúš Vallo poslúchať svojich sponzorov?"