Kolumbia: Demonštranti protestovali proti politike prezidenta Duqueho
19 | 03 | 2019 I tasr

Tisíce Kolumbijčanov vyšli v pondelok do ulíc metropoly Bogota, aby tak vyjadrili podporu mierovému procesu s bývalými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), ktorý podľa nich svojou politikou ohrozuje prezident Iván Duque. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.


Demonštranti zaplnili Bolívarovo námestie v centre Bogoty, mávali štátnymi zástavami a skandovali heslá volajúce po mieri. Medzi účastníkmi zhromaždenia bol aj Duqueho najvážnejší súper z vlaňajších prezidentských volieb ľavičiar Gustavo Petro, bývalí ministri a ďalší opoziční politici.

Demonštrácie sa konali aj v ďalších kolumbijských mestách.

Prezident Duque totiž prednedávnom vyhlásil, že nesúhlasí so šiestimi z celkovo 159 ustanovení zákona upravujúceho prácu tribunálu, ktorý vyšetruje a súdi zločiny spáchané počas 52 rokov trvajúceho konfliktu medzi FARC a vládnymi jednotkami. Zákon však už medzičasom schválili obe komory parlamentu, ako aj ústavný súd, a tribunál už začal fungovať. Zákon je súčasťou mierovej dohody s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie.

Kolumbijská vláda a FARC podpísali mierovú dohodu v roku 2016. Vojna medzi FARC a vládou trvala vyše 50 rokov, pričom si podľa údajov DPA vyžiadala najmenej 220.000 mŕtvych a približne sedem miliónov ľudí donútila opustiť svoje domovy.