Vietnam žiada prepustenie svojej občianky obvinenej z vraždy Kim Čong-nama
13 | 03 | 2019 I TASR

Vietnam požiadal Malajziu, aby prepustila na slobodu vietnamskú občianku obvinenú z vraždy nevlastného brata vodcu KĽDR Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra DPA.


Vietnamka Doan Thi Huong a Indonézanka Siti Aisyahová boli obžalované z toho, že 13. februára 2017 na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur vstrekli Kim Čong-namovi do tváre nervovoparalytickú látku VX.  Obe ženy však toto obvinenie odmietli. Vraj boli presvedčené, že ide o žart pre skrytú kameru. Podľa ich výpovedí boli podvedené severokórejskými tajnými agentmi.

Žiadosť Vietnamu súvisí s rozhodnutím malajzijského súdu, ktorý v pondelok spoluobvinenú 26-ročnú Aisyahovú prepustil na slobodu po tom, ako prokuratúra nečakane uviedla, že dostala pokyn obžalobu z vraždy Kim čong-nama voči nej stiahnuť. Dôvod stiahnutia obžaloby prokuratúra neprezradila.

Indonézska vláda ešte v ten deň uviedla, že za prepustením jej občianky obžalovanej z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una je vytrvalé lobovanie na vysokej úrovni.

Krátko nato vietnamský minister spravodlivosti Le Thanh Long listom požiadal svojho malajzijského kolegu Tommyho Thomasa o prepustenie vietnamskej občianky na základe "dobrého priateľstva a strategického partnerstva" medzi oboma krajinami. Rovnakú žiadosť poslal svojmu rezortnému kolegovi v utorok aj vietnamský minister zahraničných vecí Pham Binh Minh.

Sme rodina navrhuje zavedenie 13. dôchodku
13 | 03 | 2019 | TASR


Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu i samotného Kim Čong-una.