Komentár Jany TELEKI: Ako odstrániť Čižnára?
08 | 02 | 2019 I Jana TELEKI

Od včerajšej tlačovej konferencie, zvolanej generálnym prokurátorom JUDr. Jaromírom Čižnárom, väčšina prítomných novinárov očakávala, že prítomní zástupcovia polície a prokuratúry dôveryhodne vysvetlia, prečo polícia vyčlenila časť spisu na samostatné konanie, a poskytne informácie o posune vyšetrovania vedúceho k usvedčeniu objednávateľa vraždy. Pozornému však neuniklo, že kritické médiá tlačovú konferenciu poňali ako priestor pre vyvolanie situácie, v ktorej by mohli „ v záujme verejnosti“ žiadať odstúpenie Čižnára. 


Čižnár celkom pragmaticky vysvetlil dôvod, že informácie z predchádzajúceho dňa v súvislosti s odňatím spisu neboli pravdivé, čiže tímu vyšetrujúcemu Kuciakovu vraždu nebol odobratý spis. Vyčlenenie plánovaných vrážd na samostatné konanie bolo v súlade s nariadením z roku 2010 vydaným Lipšicom, ktorý paradoxne hystericky ich postup kritizuje. Cieľom zriadenia druhého vyšetrovacieho tímu nebolo zmariť vyšetrovanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a pozametať stopy vedúce k objednávateľovi vraždy, ale zabezpečiť trestný spis proti únikom informácií.


NA PULZE DŇA: Slováci sa za posledné roky rekordne zadlžili. Ako sme na tom?
09 | 02 | 2019 | Peter Králik, TASR

Médiá evidentne nedokázali prijať racionálne argumenty Čižnára a sú frustrované z toho, že im po dohode so Sakovou vzal hračku, ktorá im zabezpečovala „čísla“.Odstrihnutie médií od prístupu k trestnému spisu, ktorý im zabezpečoval prístup k informáciám z iných konaní, vyvolal hystériu a následné obviňovanie Čižnára z toho, že roky zakrýval trestnú činnosť bývalého generálneho prokurátora Trnku. Najviac prekážalo, že po dvoch mesiacoch od zaistenia zvukového záznamu rozhovoru medzi Kočnerom a Trnkom, bývalý generálny prokurátor ešte stále pôsobí na generálnej prokuratúre.


Radičová na vlne zostrelenia Čižnára alebo múmia sa vracia a klony útočia
Dnes sa expremiérka Radičová pokúsila vysvetliť prečo bolo obsadenie postu generálneho prokurátora pre opozíciu podstatné a JUDr. Čižnár už v čase voľby za generálneho prokurátora bol neprijateľný. Čítať ďalej
09 | 02 | 2019 | Jana TELEKI

Médiá, ktoré sa po včerajšej tlačovke vyjadrujú, že Čižnár si vypočul Gorilu, buď z povrchnosti alebo zámerne neuvádzajú rok, kedy sa tak stalo. Čižnár priznal, že v roku 2008, možno 2009 prišiel za ním Trnka a prehral mu približne dvojminútovú sekvenciu rozhovoru Határa s niekým... V rokoch 2008-2009 nielen on, ale ani médiá nemohli tušiť, že sa jedná o nahrávku zo spisu Gorila. Zároveň uviedol, že neskôr sa dozvedel, že sa záznam stratil. Médiá pod názvom Gorila dostali spomínaný prepis zvukového záznamu v roku 2010, prepis nahrávok prenikol na verejnosť podstatne neskôr. Neobstojí ani výčitka, že Čižnár v kauze Gorila zlyhal. Pohoršenie nad tým, že nepodal po vypočutí trestné oznámenie, vyvoláva skôr úsmev, pretože by bolo na smiech podávať trestné oznámenie o tom, že si vypočul nejakú nahrávku, z ktorej nemá ani prepis.


Keď sa o nahrávke zaistenej v Kočnerovom byte dozvedel, požiadal políciu o jej doručenie na generálnu prokuratúru a v zmysle zákona o prokuratúre, keďže trestného konania sa mal dopustiť prokurátor, bol povinný postupovať podľa § 196 ods. 1, čiže bez meškania upovedomil Úrad špeciálnej prokuratúry a odstúpil jej nahrávku v zmysle zákona na ďalšie šetrenie, resp. na posúdenie trestnej zodpovednosti prokurátora Trnku.

Slovensko je podľa OECD krajina najviac ohrozená automatizáciou
Slovenská ekonomika sa zameriava na produkty s nízkou pridanou hodnotou, hospodárstvo sa špecializuje na montáž vozidiel a elektroniky, čím je zraniteľné voči vonkajším vplyvom. Tretina pracovných miest je ohrozená automatizáciou. Ďalšia tretina je... Čítať ďalej
09 | 02 | 2019 | tasr

Po prevalení škandálu s nahrávkou z Kočnerovho bytu JUDr. Trnku neodvolal z postu prokurátora, nakoľko zákon mu takýto postup neumožňoval, čo jasne vyplýva zo  zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry. V súvislosti s vyšetrovaním JUDr. Trnku v kauze Gorila nemal možnosť Trnkovi dočasne pozastaviť výkon. Sporná nahrávka aj za predpokladu, že evidentne popisuje trestnú činnosť Trnku, nie je dôkazom použiteľným v trestnom konaní. Páchateľovi sa musí spáchanie trestného činu preukázať. Navyše vzhľadom na fakt, že vznikla pred viac ako desiatimi rokmi, s najväčšou pravdepodobnosťou márne uplynula lehota na vznesenie obvinenia v predmetnej veci.


Pozastavenie výkonu služby prokurátorovi JUDr. Trnkovi v čase preverovania a vyšetrovania jeho v súčasnosti údajnej trestnej činnosti by Slovensku okrem konania náhradu škody za nezákonné trestné konania vedené voči nemu prinieslo v neskoršom období JUDr. Čižnárovi iba posmech a Trnkovi vysoké odškodné.


Po pozornom prezretí posledných dvoch tlačoviek generálnej prokuratúry aj nezainteresovanému musí byť jasné koho odstúpenie budú žiadať námestia pri spomienkových protestoch usporiadaných pri príležitosti prvého výročia smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.