Lipšic hovorí o škandále s odobratím spisu vraždy Kuciaka, prokuratúra to vidí inak!
06 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast, TASR

Ministerka Denisa Saková odobrala v utorok vyšetrovateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej časť prípadu, v ktorej Daniel Lipšic vystupuje ako poškodený. Prevzatie skutkov prípravy úkladných vrážd prokurátorov GP SR a advokáta bol prerokovaný s prezidentom Policajného zboru SR a generálnym riaditeľom SKIS. O tomto postupe boli dnes t.j. 6.2.2019 informovaní dozoroví prokurátori ÚŠP. Rozhodnutie ministerky vnútra Slovenskej republiky bolo administratívnym aktom, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP SR s prezidentom PZ.


"Je to podľa mňa neodôvodniteľné a škandalózne. Inšpekcia nemá absolútne žiadnu kompetenciu vyšetrovať úkladné vraždy. Vyšetrovací tím pracoval doteraz veľmi spoľahlivo a kvalitne. Tieto prípady bezprostredne súvisia a nie je naozaj žiaden dôvod, aby do vyšetrovacieho tímu takýmto spôsobom zhora zasahoval nekompetentný politik," uviedol Lipšic včera večer pe TV JOJ. Časť, ktorú presunula na policajnú inšpekciu, sa týka práve prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku a bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica. Informuje portál Noviny.sk.

Lipšic sa netajil ani tým, že začína mať domnienky, že po vyjadreniach niektorých predstaviteľov Smeru, by boli zrejme celkom radi keby trestný čin bol dokonaný. Dvestotisíc za život Daniela Lipšica a 70 000 za prokurátora Maroša Žilinku, mali byť totiž sumy za vykonanie vrážd, o ktorých sa polícia dozvedela pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Komentár Jany TELEKI: Lipšic žne iba to, čo zasial
Lipšica zasiahol jeho bumerang Čítať ďalej
07 | 02 | 2019 | Jana TELEKI


 

Dnes stanovisko zverejnila Generálna prokurtúra


V predmetnej trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej naďalej vykonáva vyšetrovanie pôvodný vyšetrovací tím a dozor vykonávajú pôvodní prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, ktorí majú plnú podporu a dôveru prezidenta Policajného zboru SR a vedenia Generálnej prokuratúry SR.

Z vyšetrovania tejto úkladnej vraždy vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti (násilná, ekonomická, korupčná). Tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania, v ktorých budú úkony vykonávať iní špecializovaní policajti (aj policajti Inšpekčnej služby MV SR, ktorí v dvoch prípadoch 6.11. 2018 a 18.12.2018 začali trestné stíhanie v súvislosti s únikom utajovaných skutočností v trestnej veci úkladnej vraždy). Takýto postup je štandardný a ustanovuje ho Trestný poriadok.

Trestná vec úkladnej vraždy (Ján Kuciak a Martina Kušnírová) je väzobnou trestnou vecou, preto je absolútnou prioritou ukončiť prípravné konanie v čo najkratšom čase. V tejto súvislosti bolo v predchádzajúcom období vedenie Generálnej prokuratúry SR informované dozorovými prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, že prípravné konanie bude pravdepodobne ukončené do konca februára 2019. Podľa aktuálnych informácií dozorových prokurátorov ÚŠP, nie je tento termín reálny. Je preto logické, že iným skutkom, ktoré vyplynuli z tejto trestnej veci sa budú venovať iní vyšetrovatelia, teda boli vylúčené na samostatné trestné konanie.

V prípade, že ak vo vylúčených trestných konaniach budú získané dôležité informácie, ktoré by mali napomôcť objasneniu úkladnej vraždy (J. Kuciaka a M. Kušnírovej), budú tieto informácie odovzdané vyšetrovaciemu tímu (ktorý vyšetruje úkladnú vraždu J. Kuciaka a M. Kušnírovej).

Prevzatie skutkov prípravy úkladných vrážd prokurátorov GP SR a advokáta bol prerokovaný s prezidentom Policajného zboru SR a generálnym riaditeľom SKIS. O tomto postupe boli dnes t.j. 6.2.2019 informovaní dozoroví prokurátori ÚŠP. Rozhodnutie ministerky vnútra Slovenskej republiky bolo administratívnym aktom, ktorým sa realizovala dohoda vedenia GP SR s prezidentom PZ. Rozhodnutie ministerky vnútra SR preto rešpektujú aj dozoroví prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR a vedenie GP SR . V čase jeho vydania išlo o opodstatnený a zákonný postup. Dozorovú právomoc aj v týchto nových trestných konaniach budú vykonávať rovnakí prokurátori ÚŠP GP SR.

V tejto súvislosti chceme opätovne zdôrazniť, že prioritou všetkých zainteresovaných zložiek polície a prokuratúry vrátane generálneho prokurátora SR zostáva náležité objasnenie trestnej veci úkladnej vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej vrátane objednávateľa resp. objednávateľov, a preto odmietame akékoľvek spochybňovanie a politizovanie vyšetrovania tejto úkladnej vraždy.

Po podrobnej analýze a spoločnom prerokovaní trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dozorových prokurátorov ÚŠP s vedením GP SR, bol dohodnutý ďalší spoločný postup v trestnej veci.