Opatrenia k brexitu by mali byť schválené v parlamente ešte v marci
30 | 01 | 2019 I tasr

Opatrenia na zmiernenie vplyvov brexitu, tzv. lex brexit, by mali byť schválené v Národnej rade (NR) SR ešte v marci tohto roka. Očakáva to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý to uviedol po stredajšom rokovaní vlády. Tieto opatrenia by mali byť do parlamentu predložené do polovice februára.


Lajčák skonštatoval, že 29. marca tohto roka Veľká Británia opustí Európsku úniu (EÚ) a stane sa tak buď s dohodou alebo bez nej. Upozornil, že v britskom parlamente nie je väčšina na to, aby dohodu schválila, takže tzv. tvrdý brexit je každým dňom reálnejší a Slovensko sa na to musí pripraviť. Práve preto bol podľa jeho slov v stredu prerokovaný a schválený materiál, ktorý pripravuje Slovensko na brexit bez dohody.

Obsahuje 23 opatrení pre takmer všetky rezorty. "Týkajú sa postavenia našich občanov v Británii, ich sociálnych práv, týkajú sa dopravy, predovšetkým cestnej a leteckej, týkajú sa ekonomickej spolupráce a podnikateľov a týkajú sa spolupráce v oblasti justície, bezpečnosti, obrany, zahraničných vecí," priblížil šéf rezortu diplomacie.

Plán je podľa Lajčáka taký, aby boli všetky tieto materiály predložené do polovice februára jednotlivými rezortmi a sústredené do jedného materiálu, "ktorý nazývame zatiaľ lex brexit, ktorý by bol ešte v marci schválený v Národnej rade Slovenskej republiky". "Nevznikne žiadne právne vákuum a tie základné potreby našich občanov a našich medzištátnych vzťahov budú ošetrené," podotkol minister.

V súvislosti v brexitom zároveň dodal, že dohoda o odchode Británie z Únie je najlepšia možná dohoda. "Sme pripravení hovoriť o politickej deklarácii, o budúcich vzťahoch, ale to nemení nič na tom, že naozaj odchod Británie bez dohody sa každým dňom približuje," poznamenal Lajčák.