Merkelová: Opätovné otváranie dohody o brexite "nie je na programe"
30 | 01 | 2019 I tasr

Nemecko v stredu schladilo nádeje Veľkej Británie, že presvedčí Brusel, aby prepracoval dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. "Otvorenie dohody o odchode nie je na programe," uviedol hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert.


Vyjadril sa tak deň po tom, ako britskí poslanci odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o brexite, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej "poistke". Vďaka nej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená, pripomenula agentúra AFP.

Podľa Seiberta je teraz na britskej premiérke Therese Mayovej, aby poskytla konkrétne vysvetlenie v tejto záležitosti vyjednávačovi EÚ o brexite Michelovi Barnierovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi.

Opätovné vyjednávanie s Britániou v utorok zamietol aj írsky premiér Leo Varadkar. Odvolal sa na utorkové vyjadrenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že "neponúkame žiadne opätovné prerokovanie" dohody. "Na organizovanie mimoriadneho summitu nie je dôvod," uviedol v írskom parlamente.

Nové rokovania s Britániou o brexitovej dohode už odmietli mnohí vrcholní predstavitelia EÚ. Tusk však nevylúčil - v prípade "odôvodnenej žiadosti" - odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.