Z väzenia v USA prepustili novinárku pracujúcu pre iránsku televíziu Press TV
24 | 01 | 2019 I

Washington 24. januára (TASR) - Z amerického väzenia prepustili v stredu večer prominentnú novinárku pracujúcu pre iránsku televíznu stanicu Press TV vysielajúcu v angličtine. Oznámil to podľa agentúry AP advokát Abed Ayoub z americko-arabského antidiskriminačného výboru. 



Novinárku Marzieh Hashemiovú zatkli pred vyše týždňom na medzinárodnom letisku v americkom meste St. Louis. Informovali vtedy o tom jej príbuzní a priatelia, ktorí zároveň uviedli, že predstavitelia amerických úradov odmietli novinárke a jej blízkym uviesť dôvod jej zatknutia a vzatia do väzby.

Osoba oboznámená s prípadom, ktorá si neželá byť menovaná, však najnovšie pre agentúru AP povedala, že Hashemiová si splnila svoju povinnosť svedkyne a bola prepustená. Dokumenty zo súdu však podľa AP nepribližujú, prečo Hashemiovú zadržiavali ako svedkyňu.

Hashemiová, ktorá konvertovala na islam a zmenila si aj svoje dovtedajšie meno Melanie Franklinová, chcela podľa slov svojho syna v St. Louis pracovať na dokumente o hnutí Black Lives Matter, ktoré upozorňuje na prípady policajného násilia voči ľuďom čiernej pleti v USA.