Izrael vyzval EÚ na to, aby prestala financovať skupiny podporujúce jeho bojkot
24 | 01 | 2019 I

Jeruzalem 24. januára (TASR) - Izrael obvinil Európsku úniu z financovania organizácií, ktoré vyzývajú na bojkot židovského štátu. S odvolaním sa na správu izraelského ministerstva pre strategické záležitosti o tom v stredu informovala agentúra AP.



Rezort vo svojej stredajšej správe uviedol, že isté mimovládne organizácie, ktoré podporujú palestínsku kampaň zameranú na bojkot židovského štátu (tzv. hnutie BDS - Boycott, Divestment and Sanctions - bojkot, odliv kapitálu a sankcie), dostávajú financie z EÚ.

Príslušné ministerstvo ďalej informovalo, že napriek tomu, že EÚ je proti bojkotu Izraela, práve "nedostatočný dohľad" z jej strany umožnil niektorým z týchto skupín využívať finančné prostriedky EÚ na takéto aktivity. Ministerstvo odhaduje, že ide o sumu vo výške niekoľkých miliónov eur ročne.

Obvinenia zo strany Izraela, že EÚ podporuje "podnecovanie, terorizmus alebo prehliadanie antisemitizmu", označila Únia za "nepodložné a neprijateľné". Vyhlásila, že odmieta "akékoľvek pokusy o izoláciu Izraela a výzvy na (jeho) bojkot nepodporuje, ani nefinancuje činnosť súvisiacu s bojkotom".

Medzinárodné hnutie BDS sa snaží v mene ľudských práv Palestínčanov o ekonomický a kultúrny bojkot toho, čo nazýva izraelský "režim útlaku". Izrael obviňuje toto hnutie z antisemitizmu a snahy o skoncovanie so štátom s väčšinovým židovským obyvateľstvom tým, že podporuje návrat palestínskych utečencov.