Z. Čaputová a R. Mistrík sa vzájomne podporia podľa vývoja preferencií
22 | 01 | 2019 I tasr

Bratislava 22. januára (TASR) - Kandidáti na prezidenta SR Zuzana Čaputová a Róbert Mistrík sa dohodli, že ešte pred prvým kolom prezidentských volieb podporí preferenčne slabší kandidát silnejšieho. Novinárom to oznámil Mistrík po pracovnom obede, ktorý absolvovali spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Jeho slová potvrdila aj Čaputová s tým, že nemá problém vzdať sa v Mistríkov prospech, ak budú jeho preferencie lepšie.


"Prezidentské voľby budú o troch možnostiach. Buď vyhrá kandidát Smeru-SD, kandidát extrému, alebo to bude slušný a demokratický kandidát. Je na našej zodpovednosti, aby sa stal prezidentom človek z demokratického spektra. Dohodli sme sa, že budeme konať zodpovedne a to, kto koho podporí, závisí od preferencií," ozrejmil Mistrík.

Podľa Čaputovej Slovensko čelí jednej z najväčších výziev, čo je téma nespravodlivosti a neférovosti. "Súčasťou mojej cesty je aj zodpovedné správanie sa. Nebudem tá, ktorá ohrozí krajinu zotrvaním v kandidatúre, ak by hrozilo, že do druhého kola sa dostanú reprezentanti nedemokratických hodnôt," povedala.

Dohodu oboch kandidátov ocenil aj Matovič. "Zároveň sme sa dohodli, že sa stretneme takto o dva týždne a budeme pokračovať ďalej," avizoval. Šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová doplnila, že Obyčajní chcú prezidenta, ktorý bude mostom, bude ľudí spájať, bude prienikom medzi konzervatívcami a liberálmi a bude stáť na strane pravdy. "Som veľmi rada, že títo kandidáti sa budú správať zodpovedne," povedala.

Či OĽaNO víťaza tohto duelu medzi Mistríkom a Čaputovou podporí aj finančne, nielen verbálne, Matovič nevylučuje. Ako tretia strana môžu poskytnúť kandidátovi maximálne 100.000 eur.