Le Penovej stranu povedie do eurovolieb 23-ročný Jordan Bardelli
07 | 01 | 2019 I TASR

Brusel 7. januára (TASR) - Francúzska politická strana Národné zhromaždenie (RN), ktorej šéfuje Marine Le Penová, rozhodla, že jej lídrom vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) bude hovorca strany Jordan Bardelli. V pondelok to uviedla tlačová agentúra AFP.


Informáciu v rozhovore pre televízne stanice BFMTV a RMC potvrdil poslanec francúzskeho parlamentu a Le Penovej životný partner Louis Aliot. Na mene mladého 23-ročného politika sa v nedeľu jednomyseľne zhodli všetci deviati členovia výkonného výboru tejto francúzskej krajne pravicovej strany.

Bardella, o ktorom sa v tejto súvislosti podľa AFP hovorilo už niekoľko týždňov, sa stal členom bývalého Národného frontu (FN) už vo veku 16 rokov, pochádza zo skromných pomerov a má talianske korene.

Alliot, o ktorom sa tiež uvažovalo, že by mohol viesť stranu do eurovolieb, pre televízne stanice BFMTV a RMC uviedol, že voľba padla na Bardelliho, pretože "v tejto nepokojnej dobe musíme dať znamenie nádeje pre našu mládež a ukázať, že v dobre zavedenej politickej strane, ako je tá naša, dostávajú príležitosti aj mladí ľudia, ktorí pochádzajú z ľudu". Le Penovej partner sa tejto príležitosti vzdal, aby sa mohol uchádzať o post starostu v meste Perpignan.

Národné zhromaždenie chce oficiálne predstaviť prvú časť kandidátov do volieb v Európskom parlamente v nedeľu (13.1.) počas straníckeho stretnutia v Paríži. Eurovoľby sa v členských krajinách EÚ uskutočnia od 23. do 26. mája.