MIMORIADNA SPRÁVA: Demokrati v Snemovni sa majú zaoberať impeachmentom voči Trumpovi
04 | 01 | 2019 I TASR
Washington 4. januára (TASR) - Prinajmenšom jeden z členov Demokratickej strany v dolnej komore amerického Kongresu je pripravený navrhnúť proces tzv. impeachmentu (ústavnej obžaloby) voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Očakáva sa, že Brad Sherman, zastupujúci v Snemovni reprezentantov štát Kalifornia, prednesie príslušné návrhy už počas prvej schôdze zákonodarného zboru v novom zložení, ktorá sa začala vo štvrtok, informovala tlačová agentúra AP.

Novozvolená predsedníčka Snemovne reprezentantov, demokratka Nancy Pelosiová, sa pritom vyjadruje opatrne, pokiaľ ide o možnosť, že by jej strana po získaní väčšiny v tejto komore pristúpila k impeachmentu voči Trumpovi. Sherman a viacerí ďalší demokrati presadzovali v Snemovni prijatie takéhoto uznesenia aj v predošlom období, ich snaha však dvakrát stroskotala i zásluhou spolustraníkov, ktorí ju označovali za predčasnú.

Pelosiová samotný impeachment voči Trumpovi nevylučuje, domnieva sa však, že ide o "rozdeľujúcu aktivitu", ktorá si vyžaduje podporou demokratov i republikánov. Podľa jej vyjadrenia pre televíznu stanicu NBC, ktoré citovala AP, je potrebné počkať na výsledky preverovania údajných kontaktov Trumpovho tímu s Ruskom počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Pelosiová (78), ktorá je považovaná za veteránku Demokratickej strany, bola vo štvrtok zvolená za predsedníčku Snemovne reprezentantov už druhýkrát vo svojej kariére po tom, ako v tomto 435-člennom orgáne získala 220 hlasov. Kongres zasadol prvýkrát v novom zložení po tom, ako Republikánska strana stratila v novembrových voľbách väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Očakáva sa, že Snemovňa pod kontrolou demokratov bude konfrontovať Trumpa, pre ktorého bude zložitejšie presadzovať v praxi svoju politiku.

Trump iba niekoľko hodín po zvolení Pelosiovej nečakane zvolal brífing v Bielom dome, kde jej zablahoželal k tomuto úspechu a vyjadril nádej, že s ňou bude môcť spolupracovať.