Prvé manželstvo osôb rovnakého pohlavia v Rakúsku uzavreli dve ženy
01 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 1. januára (TASR) - Dve ženy sa v utorok zosobášili ako vôbec prvý pár rovnakého pohlavia v Rakúsku. Stalo sa tak po tom, ako vstúpilo do platnosti zrušenie zákonnej úpravy, na základe ktorej mohli uzatvárať manželstvá len heterosexuálne dvojice. Informovala o tom agentúra AP.



Nicole Kopauniková a Daniela Paireová sa vzali v utorok krátko po polnoci v obci Velden v južnej časti krajiny. Ženy, obe vo veku 37 rokov, boli štyri roky zasnúbené.
Rakúsky ústavný súd ešte v decembri 2017 rozhodol o zrušení zákonnej úpravy, na základe ktorej mohli uzatvárať manželstvá len dvojice osôb rozdielneho pohlavia. Osoby rovnakého pohlavia mohli využívať len inštitút registrovaného partnerstva.

Podľa rozhodnutia súdu bolo rozlišovanie uvedených právnych inštitútov podľa toho, či ide o vzťahy medzi rôznymi alebo rovnakými pohlaviami, v rozpore s ústavným zákazom diskriminácie na základe osobnostných čŕt, medzi ktoré patrí aj sexuálna orientácia.
Vládne strany Rakúska ľudová strana (ÖVP) a Slobodná strana Rakúska (FPÖ) odmietali párom s rovnakým pohlavím povoliť sobáše. Rozhodnutie súdu však budú rešpektovať.