Sopka Agung na Bali znovu činná - chrilila popol a horúci dym
30 | 12 | 2018 I TASR

Denpasar 30. decembra (TASR) - Sopka Agung na turistami vyhľadávanom indonézskom ostrove Bali opäť chrlila do ovzdušia oblaky horúceho popola. Píše o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie indonézskeho vulkanologického observatória (PVMBG).



Erupcia vulkánu trvala v nedeľu približne tri minúty a biele mračná dymu a popola chrlil vulkán až do výšky vyše 700 metrov.
Najnovšie vzplanutie sopky si nevyžiadalo evakuáciu okolitého obyvateľstva a stupeň ohrozenia zostáva na druhom najvyššom stupni. Vedci upozorňujú turistov, aby sa zdržovali mimo štvorkilometrového okruhu, v rámci ktorého je okolo sopky zakázaný vstup.

Hovorca medzinárodného letiska v hlavnom balijskom meste Denpasar povedal, že lety fungujú normálne.
Minulý víkend v Indonézii vybuchol a čiastočne sa zrútil do mora vulkanický ostrov Anak Krakatau v Sundskom prielive. Erupcia tejto sopky vyvolala prívalovú vlnu cunami, ktorá usmrtila 431 ľudí.

Takmer presne pred 14 rokmi - v decembri 2004 - došlo k mohutnému zemetraseniu v Indickom oceáne pri indonézskom ostrove Sumatra. Otrasy vtedy spôsobili na mori obrovské vlny, ktoré zničili pobrežné oblasti provincie Aceh.

Cunami následne spôsobilo straty na životoch a škody aj v Indii, Thajsku, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne vrátane pobrežia Afriky. V postihnutých krajinách prišlo tak o život približne 226.000 ľudí, z nich vyše 120.000 v samotnej Indonézii.