EÚ chce v roku 2019 uzavrieť obchodnú dohodu so skupinou Mercosur
29 | 12 | 2018 I TASR

Brusel 29. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) chce teraz po dokončení obchodnej zmluvy s Japonskom čo najrýchlejšie dosiahnuť dohodu s juhoamerickými krajinami združenými v pásme voľného obchodu Mercosur. Únia dúfa, že v roku 2019 dokončí rokovania s krajinami, ktoré sú súčasťou tejto skupiny, kam patria Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj, uviedla komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová pre agentúru DPA. Objem ciel, ktoré by mala dohoda odbúrať, je štvornásobný v porovnaní s dohodou s Japonskom.



Dohoda so skupinou Mercosur by bola najväčšou, ktorú kedy EÚ uzavrela. Doteraz je najväčšou dohoda o voľnom obchode s Japonskom (JEFTA), ktorá vstúpi do platnosti 1. februára 2019 a vytvorí najväčšiu zónu voľného obchodu na svete.

Rokovania medzi EÚ a skupinou Mercosur prebiehajú už roky. Cieľom je dohoda o odbúraní ciel a ďalších obchodných prekážok, ktoré majú firmám priniesť zníženie nákladov. Pásmo voľného obchodu Mercosur s 260 miliónmi obyvateľov a hrubým domácim produktom okolo 2,5 bilióna eur je jedným z najväčších hospodárskych priestorov na svete.